Naslovnica Novosti Put u svemir mijenja mozak: Znanstvenici se šokirali kada su skenirali astronaute

Put u svemir mijenja mozak: Znanstvenici se šokirali kada su skenirali astronaute

Najnovije istraživanje koje je podržala NASA baca zabrinjavajuće svjetlo na učinke putovanja po svemiru na ljudski mozak.

Skeniranje mozga astronauta prije i nakon leta u svemir, otkrilo je promjene koje su tipično povezane sa dugoročnim procesima kao što je starenje, uključujući pogoršanje u područjima koja su odgovorna za kretanje i obradu senzornih informacija.

Rezultati, međutim, također ukazuju na to da se mozak astronauta može prilagoditi ovim promjenama tijekom vremena, piše Daily Mail.

“Kada vidite fotografije i video snimke astronauta, njihova lica često izgledaju natečeno, jer gravitacija ne vuče tekućinu nazad u tijelo”, rekla je Rachel Seidler, profesorica sa Sveučilišta Florida.

PROČITAJTE: Astronaut u svemiru doživio susret s Bogom: Prizor me fascinirao!

Prema novoj studiji, svemirski let izravno utječe na materiju mozga u regijama koji kontroliraju kretanje i procesiraju senzorne informacije. Tim je otkrio da letovi u svemir uzrokuju nakupljanje tekućine u glavi u podnožju mozga, stvarajući učinak kao da je mozak pluta pomalo uvis.

Na sreću, znanstvenici tvrde da bi se ovakvo stanje moglo povući nekoliko tjedana nakon povratka na Zemlju. Ipak, neke promjene mogu trajati i mjesecima. Da bi dalje pratili ove poremećaje, tim liječnika će nastaviti skenirati mozak astronauta i do 6 mjeseci po povratku iz svemira.

Rezultati ovog istraživanja nisu važni samo za znanstvenike i astronaute, već i za buduće turiste u svemir.

NAJNOVIJI ČLANCI