U Hrvatskoj stalno raste broj djece koja se pokušavaju ubiti

Od 2020. godine pa do danas u Hrvatskoj stalno raste broj djece koja se pokušavaju ubiti.

U 2020. imali su 133 stacionarna liječenja, u 2021. bilo ih je 172, a u prvih sedam mjeseci ove godine već ih je 100. Konkretne podatke ne možemo dobiti, svi nadležni šute.

Najveći je rizik među djecom od 13 do 17 godina

Koronakriza i lockdown su triger na triger. U zadnjem desetljeću promijenio se profil mladih, okruženje u kojemu se formiraju više nije ni humano ni empatično, jake su klasne razlike, digitalno doba povećalo je otuđenje, djecu smo naučili pravima, ali ne i odgovornosti, a roditeljima oduzeli pravo na njihovu ulogu. Sve je to ostavilo traga, a sada je potencirano socijalnom izolacijom. Najveći je rizik među djecom u dobi od 13 do 17 godina koja ulaze u intenzivnu razvojnu fazu, koja je rizik sama po sebi. To su skupine mladih koje imaju najveću tendenciju odmaka od roditelja. Ne znam kako se bilo tko mogao nadati da će mladi ostati doma zatvoreni i ispasti “normalni”. Šesnaestogodišnje dijete bez društva, bez sporta, bez aktivnosti – to je opasno plodno tlo – komentira pročelnica Zavoda za dječju i adolescentsku psihijatriju KBC-a Osijek Katarina Dodig Ćurković psihološke posljedice korone na život mladih, a prenosi Jutarnjii list.

Kliničari koji provode psihoterapijsko liječenje suočeni su s golemim povećanjem različitih oblika psihičkih tegoba kod mladih. Porast broja pokušaja samoubojstva djece i mladih samo je jedan od pokazatelja pogoršanja njihova psihičkog zdravlja. Suočavamo se s nečim što je dosad neopisano i u literaturi. Mladi su dvije godine zbog pandemije bili stavljeni na čekanje i sad vidimo posljedice. Ali, nije pandemija jedini uzrok – u 21. stoljeću suočeni smo s pogoršanjem mentalnog zdravlja djece i mladih, taj trend je globalan, postojao je i prije pandemije, ali pandemija je na njega djelovala kao ulje na vatru.

Na stranicama Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba stoji ova
obavijest:

“U prvih pet mjeseci ove godine, prema statistikama MUP-a, broj pokušaja samoubojstava djece narastao je za 280%. Od 19 pokušaja samoubojstava u prvih pet mjeseci 2022. godine na djevojčice se odnosi 14 pokušaja. Suicid je moguće spriječiti zbog toga je svaku misao i razgovor o samoubojstvu te zabrinjavajuće promjene u ponašanju važno shvatiti ozbiljno i potražiti pomoć.”

Priručnik “Suicidalnost djece i adolescenata”

Potaknuti povećanim potrebama za dostupnošću podrške mentalnom zdravlju djece i mladih, naročito u ovom pandemijskom razdoblju, stručnjakinje Poliklinike izradile su priručnik kojim žele educirati stručnjake koji rade s djecom i roditelje o temi suicidalnosti među djecom i mladima te na taj način omogućiti pravovremeno prepoznavanje i osiguravanje podrške mladima koji se s njom suočavaju.

Priručnik nastoji odgovoriti na česta pitanja roditelja, nastavnika i drugih osoba koje skrbe o djeci i mladima, te ujedno predstavlja vrijedan resurs za širok raspon stručnjaka koji se s njima susreću u svom radu.

Priručnik besplatno možete preuzeti ovdje.