Naslovnica Zdravlje Otkriven nevjerojatan razlog zbog kojeg mlade djevojke obolijevaju od depresije

Otkriven nevjerojatan razlog zbog kojeg mlade djevojke obolijevaju od depresije

Znanstvenici sa Sveučilišta u San Diegu otkrili su nevjerojatan razlog zbog kojeg mlade djevojke obolijevaju od depresije – u pitanju su društvene mreže.

Pet sati dnevno na mobitelu i računalu nije ništa neobično za tinejdžerke, ali je upravo to rizik za obolijevanje od depresije, pokazalo je istraživanje znanstvenika koji su usporedili simptome ovog oboljenja s korištenjem društvenih mreža.

U studiji je sudjelovalo 133.000 tinejdžera, koji su odgovarali na pitanja koliko često koriste elektronske uređaje, pa je otkriveno da su mlade djevojke najviše ranjiva kategorija. Kod njih je rizik za pad u depresiju i suicid povećan za 71 posto.

Rezultati jasno pokazuju da mobilni telefoni i društvene mreže imaju veći utjecaj na djevojke nego na mladiće. Razlog je vjerojatno taj što mladići uređaje koriste za igrice.

Djevojčice su jako zabrinute za svoju popularnost i društveni status, a sada se to može mjeriti lajkovima i brojem pratitelja na Facebooku ili Instagramu, pa one sebe na osnovu toga vrednuju – objašnjavaju znanstvenici dodajući kako je povećanje broja tinejdžera s mentalnim problemima zabrinjavajući.

NAJNOVIJI ČLANCI