Naslovnica Svjedočanstva Životne priče Restoran je godinama hranio beskućnike, a sada mu prijeti trajno zatvaranje

Restoran je godinama hranio beskućnike, a sada mu prijeti trajno zatvaranje

Restoran je godinama s besplatnim obrocima hranio beskućnike, a sada mu u vrijeme pandemije koronavirusa prijeti trajno zatvaranje. 

Za Kazija Mannana, vođenje restorana ide ruku pod ruku s brigom o beskućnicima. Sakina Halal Grill je vrlo ugledan restoran samo nekoliko ulica dalje od Bijele kuće. 

No, unatoč visokom statusu, restoran ne odbija nikoga, čak ni kada osoba ne može platiti obrok. Gladni, siromašni i beskućnici tamo mogu besplatno jesti, bez ikakvih pitanja. 

Tako je mnogo beskućnika naviklo posjećivati Grill te je restoran podijelio 16 000 besplatnih obroka u 2018. godini. 

Ujedno, Kazi ne traži donacije, on to gleda na ovaj način: „Ako dolazite jesti i možete platiti, onda je to vaš način da podržite zajednicu koja nastoji pomoći drugima.“ 

Nastojim proslaviti našeg Stvoritelja kroz hranu

Nekima se ovaj način poslovanja čini kao vrlo riskantan, pogotovo jer u istom restoranu jedu elita i beskućnici, no Kazi ima viši cilj. Rekao je: „Nastojim slaviti našeg Stvoritelja kroz hranu.“

Mnogi se pitaju kako Kazi uspijeva toliko davati, a da ne upadne u dugove. On je rekao: „To pitanje i ja svaki dan postavljam Bogu. Kako mi posao raste i napreduje?“  

No, i Kazi je u prošlosti iskusio kako je to biti siromašan te se našao u sličnoj situaciji kao i beskućnici koje danas besplatno hrani. 

Kaziju je Bog kasnije pomogao te mu se život poboljšao, a on sada pokušava pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija. 

VIDI OVO: Djevojka živi kao beskućnica 2 godine, a kamera je snimila nešto dirljivo

Kao što stoji: „A onaj koji nije znao, ali je učinio što zaslužuje udarce, dobit će malo udaraca. Kome je god mnogo dano, od njega će se mnogo iskati. Kome je mnogo povjereno, više će se od njega iskati“ (Luka 12,48). 

Mnogi mu ljudi prigovaraju da su beskućnici koji dolaze često bolesni, da nisu čisti i da će mu upropastiti posao, a on odgovara: „Pogledaj moj život i moj restoran – čini li vam se to prljavo?“ 

Pandemija mu je uništila planove

Kaziju je išlo odlično dok nije došla pandemija. Na žalost, u njegov restoran su prestali dolaziti gosti zbog teške epidemiološke situacije koja je mnogima uništila poslove. Kazal je uskoro upao u probleme. 

Prvi put nije mogao pokriti sve one besplatne obroke, a bilo ih je oko 70-80 u danu. 

Nikada prije nije tražio donacije, ali je znao da mora nastaviti pomagati beskućnicima tako da je putem lokalne televizijske kuće zamolio za donacije iako ga je „boljelo srce“, priznao je Kazi. 

No, zajednica je odgovorila, a Kazi je unutar 24 sata skupio čak 100 000 dolara za hranu za beskućnike. Donacije još pristižu, a Kazi ostaje vrlo skroman. 

„Prije nekoliko dana izašla je vijest o tome kako imam financijskih problema, tada sam plakao“, rekao je Kazi, „No sada mi teku suze radosnice.“ 

Ovo je zaista predivan primjer kako blagoslivljati Boga i jedni druge. 

„Tako neka svijetli vaša svjetlost pred ljudima da vide vaša dobra djela i slave Oca vašega koji je na nebesima“ (Matej 5,16). 

NAJNOVIJI ČLANCI