Naslovnica Zanimljivosti Rođenje djeteta mijenja očevo tijelo i mozak, tvrde znanstvenici

Rođenje djeteta mijenja očevo tijelo i mozak, tvrde znanstvenici

Hormoni, promjene raspoloženja, stres i mnoštvo promjena u tijelu je što rođenje djeteta donosi za ženu. Prije se vjerovalo da rođenje ne utječe na očeve jer oni ne nose bebe i ne rađaju.

No, nedavno istraživanje pokazalo je da i oni imaju razne promjene; neurološke, hormonalne i promjene u ponašanju, kada dijete dođe u njihov život.

Smanjuje se količina testosterona

Testosteron je muški hormon zadužen za razvijanje muških reproduktivnih funkcija. Muškarci s više testosterona su ženama privlačniji. No čini se da testosteron kod novih očeva opada za oko 34%. Znanstvenici vjeruju da je razlog činjenica da muškarci koji dobiju dijete svoju pažnju usmjeravaju na obitelj te se opiru želji za pronalaženjem partnerice. Uz to, manje testosterona znači da je otac voljniji brinuti se za bebu i obavljati kućanske poslove vezane za bebu, piše Brightside.

VIDI OVO: 4 stvari koje dijete uvijek nasljeđuje od oca: Geni su čudo!

Oksitocin raste

Znanstvenici su proučavali vezu između uključenosti oca u brizi za dijete s promjenama u njihovim hormonima. Očevi koji su se aktivno igrali sa svojom djecom imali su veću količinu oksitocina u svojoj krvi u usporedbi s očevima koji su bili manje aktivni. Oksitocin je hormon zadužen za opuštanje, ljubav, pozitivne osjećanje i povezanost te kod novih mama prirodno raste tijekom i nakon poroda.

VIDI OVO: BOŽJE DJELO: Trudnoća u potpunosti mijenja majčin mozak

Promjene u mozgu

Slike mozga 16 budućih očeva pokazale su da se u njihovim mozgovima mijenjaju iste stvari kao i kod majki. Područja mozga zadužena za empatiju, komunikaciju s djetetom i privrženost su imala više sive i bijele tvari između 12.-og i 16.-og tjedna trudnoće nego na početku. Znanstvenici vjeruju da te promjene demonstriraju zašto novi očevi razvijaju očinske vještine tijekom trudnoće svoje partnerice. Na taj način oni su povezani sa svojim djetetom iako ga ne nose u svojoj utrobi.

VIDI OVO: Očeva dob kod začeća ima neočekivan utjecaj na dijete

Post-porođajna depresija

Post-porođajna depresija je promjena raspoloženja uzrokovana trudnoćom te često uključuje tugu, beznađe, depresiju, tjeskobu i iritabilnost. Istraživači vjeruju da to nije samo problem žena, nego i oko 10% muškaraca pada u post-porođajnu depresiju. Moguć uzrok je smanjenje testosterona kod očeva.

No, zanimljivo je da žene čiji partneri poslije poroda imaju manje testosterona zapravo imaju manje znakova post-porođajne depresije. Zašto? Pa, čini se da partneri s manje testosterona više vremena posvećuju vezi te daju više podrške svojoj ženi, a to smanjuje depresivne osjećaje žene.

NAJNOVIJI ČLANCI