Naslovnica Novosti Svijet Roditelji iz Konga su doživjeli užas u koje je uključeno belgijsko sirotište

Roditelji iz Konga su doživjeli užas u koje je uključeno belgijsko sirotište

Jedno sirotište u Belgiji je pod istragom jer je navodno otimalo i krijumčarilo djecu iz Demokratske Republike Kongo.

Ta djeca su dovođena u Belgiju gdje su ih posvajale obitelji kojima je rečeno da su u pitanju siročići. Godinama kasnije, DNA testovi pokazali su da u nekim slučajevima to nije točno, piše BBC.

Nekoliko stotina kilometara od Kinshase, glavnog grada Konga, nalazi se selo Gemena. Stanovnici ovog mjesta uglavnom zarađuju od poljoprivrede i ribolova.

Abdula Libenge je 34-godišnji krojač, otac je u jednoj od četiri obitelji na tom području koje su u svibnju 2015. godine poslale svoju djecu u Kinshasu u, kako su mislili, ljetni kamp.

Njihova djeca se nikada nisu vratila. Bez podrške sustava i lokalnih vlasti, sve što su mogli učinit je da čekaju. Otprilike dvije godine od nestanka Libengove kćerke, ovaj čovjek imao je neočekivani posjet koji će konačno osvjetliti ono što se zaista dogodilo.

Belgijski novinari Kurt Wertelaers i Benoit de Freine započeli su istraživanje o prevari koja je izašla na vidjelo u njihovoj zemlji.

Belgijski javni tužitelj imao je jake dokaze da su biološki roditelji više usvojene djece u Belgiji i dalje živi, a novinarski par je krenuo u potragu za njima.

Njihova misija odvela ih je iz Bruxellesa sve do radnje Abdula Libenge u Gemeni. Čovjek je dvojicu Belgijanaca uveo u unutra i pokazao im fotografiju svoje kćerke.

“Snimljena je tog dana kada je otišla u Kinshasu. Bila je tako sretna. Nikada
nismo dobili priliku da odemo u Kinshasu. Nismo mogli priuštiti avionsku kartu, ali je ona dobila tu priliku i bili smo tako ponosni”, ispričao je on.

To je bila samo prva od nekoliko fotografija na kojima su tri djevojčice i jedan dječak. Tada su bili uzrasta od dvije do četiri godine.

Na jednoj od njih vidi se i mladić iz jedne organizacije koji je navodno predstavljao ljetni kamp.

“Sve što nam je ostalo je ova fotografija i cipela”, rekao je otac djevojčice pokazujući malenu cipelu novinarima. U drugom domu, Suriya Moyumbe čekala je u suzama. I ona je također nosila fotografiju svoje kćerke koja je bila mala kada je odvedena i još nije ni progovorila.

“Obitelj mog muža krivi mene što sam je poslala na taj odmor. Nije trebalo to da učinim, ali svi smo mislili da je to sjajna prilika” – rekla je ona. Novinari su se vratili potom u Bruxelles kako bi predstavili svoje dokaze, a zatim su od roditelja uzeti i DNA uzroci.

Sirotište Tumani u Kinshasi je od tada zatvoreno.

SourceBBC/Kurir

NAJNOVIJI ČLANCI