Gubitak djeteta je mnogima nezamisliv, a mnogima je stvarnost. Tako je bilo i za Michelle DuBarry koja je izgubila 1-godišnjeg sina Seamusa kojeg je udario „nesmotren vozač“ na pješačkom prijelazu.

Nakon dvije operacije i 27 sati provedenih u bolnici maleni je Seamus preminuo. DuBarry je znala da ostanak u bolnici znači velik račun – no nije ni znala koliko velik. 

Američki bolnički sustav je u tako lošem stanju da je ova ožalošćena majka odlučila podijeliti svoje iskustvo. Činjenica je da operacije za spašavanje života osobe mogu biti toliko skupe da doslovno unište nečiji život. Tako je i DuBarryn suprug bio ozlijeđen u tom istom sudaru, no liječenje mu je odbijeno. 

Tada je sve pošlo po zlu. 

Osim što joj je dijete preminulo, suprug je bio ozlijeđen, još je i bolnica poslala račun. No, ne samo to. U roku od tjedan dana nakon smrti sina, bolnica je stavila polog na DuBarrynu kuću kako bi osigurali da će majka platiti za 27 sati koje je njezino dijete provelo u bolnici. Račun je bio 175 tisuća dolara (oko 1,2 milijuna kuna)

DuBarry je na Twitteru napisala da se u jednom trenu činilo da će ipak sve biti lakše: „Činilo se da ćemo morati platiti samo 5 tisuća dolara iz svog džepa, a da će osiguranje pokriti ostalo. U konačnici bi primili i odštetu od vozača. Na sekundu smo pomislili da će makar to bili u redu“. 

VIDI OVO: Dječak koji je ozdravio od koronavirusa naklonio se medicinskoj sestri u znak zahvalnosti

No, umjesto da sve bude u redu, osiguravajuća kuća je (legalno) uzela sav novac od odštete kako bi se namirila. Obitelj je za gubitak djeteta dobila ukupno 0 dolara. 

Michelle je 8 godina radila na promjeni tog zakona te je napokon uspjela 2019. godine. 

Da, američki je bolnički sustav nemilosrdan s ciljem zarade na boli ljudima.

Svatko će se razboljeti u jednom trenu, nikada ne znamo što nas čeka, a ovakvi slučajevi nikako ne mogu pomoći. Svatko ima pravo na svoje mišljenje, ali se većina slaže da je DuBarryna situacija zaista bila neprihvatljiva. 

Možda će njezina priča pomoći ljudima da shvate što uzimaju zdravo za gotovo.