Čuveni ruski kirurg Leonira Rošalj je izazvao odjek u svijetu izjavom da je pandemija korone provjera sustava zaštite zdravlja u eventualnom biološkom ratu.

Rošalj je naglasio da svijet nije bio spreman za borbu jer nije imao dovoljno zaštitne opreme ni medicinskog osoblja.

– Moramo biti spremni brzo reagirati na ovakve katastrofe i terorističke napade. Sustav mora biti pripremljen za takve situacije – rekao je ovaj dječji kirurg.

Biološki rat podrazumijeva korištenje virusa, mikroorganizama i bakterijskih toksina kojim bi se zarazila vojska, stanovništvo, ali i stoka protivnika.

Kao i mnogi drugi znanstvenici, Rošalj kaže da nema dovoljno dokaza da je koronu napravio čovjek.

– Nisam virolog, pa ne mogu govoriti o porijeklu, ali je neosporno da je COVID-19 za sve nas bio provjera koliko smo spremni za biološki rat. Ne može korona uništiti čovječanstvo, ali je već napravila ogromnu štetu – rekao je doktor.

Rošalj je ocijenio da je epidemija “repeticija biološkog rata” s čime se složio i pukovnik vojnomedicinske službe Boris Gerokov.

VIDI OVO: Je li koronavirus Božji sud?

Korona može biti prototip biološkog oružja

– Korona može biti prototip biološkog oružja, ranije se smatralo da bi se mogle primjenjivati samo smrtonosne infekcije, ali se nakon korone taj pristup biološkom ratu može promijeniti – rekao je oficir.

Gerokov je kako bi se uskoro mogao pojaviti još jedan sličan virus, koji ne mora ubiti mnogo ljudi, ali može izbaciti iz funkcije vojsku i gospodarstvo.

Rukovoditelj instituta “Kurčatova” u Moskvi Mihail Kovaljčuk jedan je od prvih koji su posumnjali da je korona iz laboratorija. On je spomenuo i ispitivanje atomskog oružja prije nego što je bačeno na Hirošimu i Nagasaki.

– Opasnost od biološkog oružja sada je veća jer je moguće napraviti umjetni virus koji bi bio sredstvo za masovno ubijanje. Ali, oni koji bi ga pravili moraju biti svjesni da ga i drugi, zbog pariteta, mogu napraviti – rekao je Kovaljčuk, ali nije htio spomenuti nijednu konkretnu zemlju.