Kako sačuvati vjeru usred kušnji?

Kako sačuvati vjeru usred kušnji?
Foto: Pixabay

Svaki vjernik prolazi kroz životna iskušenja. Pitanje je kako ćemo odgovoriti na njih?

Gospod zna kako izbaviti pobožne iz kušnji. (2. Petrova 2:9)

Iskušenje se može definirati kao prilika da se sagriješi i zastrani od pobožnosti, ali i kao prilika za dokazivanje vjernosti, poslušnosti, integriteta i konstantnosti. Iskušenja mogu biti izvor velikog stresa, tjeskobe, težine i tuge (1. Pt 1:6) te se s njima susreću svi ljudi – čak je i Isus bio iskušavan, osim u grijehu (Lk 4:1-13, Lk 22:28, Heb 4:15).

No, potrebno je znati da iskušenja ne dolaze od Boga (Jak 1:13), da na nas neće stići iskušenje veće od ljudskog (jer je Isus za nas podnio nadljudska iskušenja), da Bog zna kako izbaviti pobožne iz kušnji (2. Pt 2:9) te da nam u kušnjama Bog daje i izlaz, da budemo sposobni izdržati (1.Kor 10:13).

Zašto smo iskušavani?

Isus kaže da se molimo da ne uđemo u kušnje (Lk 22:40, Mat 6:13), no ukoliko u njih uđemo, Bog kaže da su blagoslovljeni oni koji ih izdrže, jer će, kada se pokažu prokušanima i dokazanima, primiti krunu života (Jak 1:12), kako bi ta dokazanost i autentičnost vjere stvorila strpljivost i izdržljivost (Jak 1:3). I, zato Jakov kaže: “Smatrajte sve radošću, braćo moja, kad upadnete u razna iskušenja” (Jak 1:2).

Što činiti usred kušnji?

Ostanite, dakle, u kušnjama vjerni i čvrsti, moleći se Bogu, te obratite pozornost na Pavlove upute vjernicima što da ne čine u kušnjama (1.Kor 10:6-10):

1. Ne žudi za zlom (već traži Božju Riječ, pomoć i izlaz);

2. Ne budi idolopoklonik (ne okreni se lažnim bogovima i prividnim rješenjima);

3. Ne bludi (pripazi na seksualnu moralnost, koja upravo u kušnjama često dolazi pod pritisak);

4. Ne kušaj Boga (ne testiraj u svojim kušnjama Božju dobrotu, vjernost, integritet, principijelnost, suverenost);

5. Ne mrmljaj (ne govori negativno protiv Boga, odnosno u kušnjama Ga ne optužuj da Mu nije stalo do tebe i da te je napustio, već zahvaljuj Bogu na Njegovoj vjernosti, prisutnosti, dobroti i milosti za izlaz iz kušnji).

I, vjeran je Bog, koji neće dozvoliti da budete kušani preko svojih sposobnosti, nego će vam s kušnjom dati i izlaz, da budete sposobni izdržati. (1. Korinćanima 10:13)

Izvor: Udruga Transforma

PROČITAJTE JOŠ: