šibenski ginekolog Ivan Zmijanović pobačaj
Foto: Pixabay

Često nas uvjeravaju da je upravo pobačaj izlaz za one koji nemaju drugog izlaza. No da to nije tako, te da prečesto izlaz itekako postoji, svjedoči i ovaj ginekolog koji razgovorom zaustavlja pobačaje u svojoj bolnici i koji svjedoči da je često razgovor s majkom dovoljan da promjeni svoje mišljenje. Dodaje da je do sada tako rođeno minimalno 50 djece koja su trebala biti abortirana, ali zbog razgovora s njim – nisu.

Od osam ginekologa na odjelu šibenske bolnice, njih šestorica se pozivaju na priziv savjesti i ne rade pobačaje. U razgovoru za Šibenski, jedan od njih,  dr. Ivan Zmijanović, otac troje djece, koji za sebe kaže da je “odvjetnik djeteta”, naglasio je da je u šibenskoj bolnici prošle godine obavljeno 60 induciranih pobačaja, a prije šesnaest godina – kao i na razini Hrvatske – bilo ih je trostruko više.

‘Mogu slobodno reći da je rođeno oko 50-ero djece nakon što sam obavio razgovor sa ženama koje su namjeravale pobaciti.

Ti razgovori nisu nimalo laki i ugodni, traže strpljenje, razumijevanje i obostrano povjerenje. Na samom početku razgovora ženi kažem da sam ja odvjetnik djeteta te da mi – kao njegovom odvjetniku – kaže zašto želi prekinuti trudnoću, a ja ću potom reći zašto da je ne prekine.

Sretan sam kad žena promijeni odluku i mogu vam reći da ni jedna žena koja se nakon razgovora odlučila zadržati trudnoću nije požalila. Iz tog iskustva, mogu reći da su ključne riječi za konačno donošenje odluke kad ženi kažem da će onog trenutka kad napravi pobačaj htjeti vratiti vrijeme i poželjeti donijeti drugu odluku, ali povratka više nema. Tada je gotovo – rekao je Zmijanović. Dodaje da svaka žena koja dolazi prekinuti trudnoću plače, ali nisu to suze radosnice, već suze očajnika. Za žene koje su, zahvaljujući obavljenom razgovoru promijenile odluku, Zmijanović kaže da su hrabre i na tomu im je zahvalan.

– Da me se krivo ne shvati, ja ne osuđujem žene koje dolaze pobaciti, jer one su u velikoj nevolji, u problemu, u potrebi, ali sam presretan kad od pobačaja odustanu i nastave nositi dijete – zaključuje Zmijanović.