”Njihov bog nije moj Bog”: Zbog ISIS-ovih okrutnosti sirijski muslimani prelaze na kršćanstvo

Za otprilike 4,6 posto Sirijaca se vjeruje da su kršćani.

Sirijski muslimani prelaze na kršćanstvo
Foto: Flickr

Skupina muslimana koji su bili pod ISIS-om blizu sirijsko-turske granice objasnili su razloge zašto su se odlučili obratiti na kršćanstvo.

Farhad Jasim (23), jedan od mnogih stanovnika Kobanija, strateškog sirijskog grada, posjećuje jednu od prvih kršćanskih crkava na tom području i kaže da ne može shvatiti religijsku svrhu ISIS-ovih brutalnih djela.

„Ako ISIS predstavlja islam, onda ja više ne želim biti musliman“, rekao je Jasim za NBC vijesti. „Njihov bog nije moj Bog“.

Jasim, mehaničar se obratio na kršćanstvo krajem prošle godine. ISIS ga je uhitio na šest mjeseci 2016. Za to vrijeme bio je mučen, a nakon što je skupina uvidjela da on nema osnovna shvaćanja islama, prisiljavali su ga da čita Kura’an.

Počeo je sumnjati u ono što vjeruje u vezi svoje izvorne religije nakon što je vlastitim očima svjedočio ISIS-ovoj brutalnosti, prenosi Faithwire.

Oni koji napuste islam često bivaju odbačeni od strane svojih obitelji ili društvenih zajednica, zbog čega ljudi u Siriji rijetko kada napuštaju svoju ”izvornu” religiju. Za otprilike 4,6 posto Sirijaca se vjeruje da su kršćani.

Čovjek koji želi da ga se oslovljava kao Omar, 38-godišnji službenik Crkve Braće (protestantske crkve), rekao je je sirijski režim čak i prije revolucije, strogo zabranjivao mijenjanje religije.

Omar nije želio da se njegovo ime spominje zbog njegove sigurnosti. Crkveni službenici odlučili su sudjelovati u razgovoru.

„Zbog ISIS-a promjena religije nije bila ni zamisliva“, rekao je Omar. „U suprotnom militantna skupina bi istog trenutka ubila tu osobu“.

Nakon što je Jasim čuo za Crkvu Braće (koja se otvorila u rujnu i koja svoje korijene vuče iz 18. stoljeća iz Njemačke) rekao je kako mu nije dugo trebalo da otkrije kako je kršćanstvo religija koju je tražio.

No odnos između Jasima, njegovih roditelja i rodbine nakon obraćenja više nije postojao, rekao je. Isto tako, sve u svemu građani Kobanija su zbog emocionalnih ožiljaka koje im je nanio ISIS i s kojima se moraju nositi, otvoreni za kršćanstvo, kaže Omar.

„Većina braće koja je obraćena ili koji dolaze u crkvu su takvi zbog onoga što je ISIS učinio njima i njihovim obiteljima“, dodao je Jasim. „Nitko nije prisiljen obratiti se. Naše oružje je molitva, širenje duha ljubavi, bratstva i uvažavanja“.

U isto vrijeme islamski vođe širom svijeta optužuju ISIS za iskrivljavanje i korištenje religijskih poruka za svoje nasilne ideologije.

Teroristi su „pogrešno predstavili islam kao religiju grubosti, brutalnosti, mučenja i ubijanja“, više od stotinu islamskih učenjaka pisalo je 2014. pisma vođi ISIS-a Abuu Bakru al-Baghdadiju.

Firas, 47-godišnji zemljoradnik koji je isto zatražio da se njegovo pravo ime ne objavljuje, optužio je članove ISIS-a za licemjerstvo. Prije odlazaka u džamiju kako bi se molili Allahu oni bi terorizirali ljude i onda nakon što bi molitve bile gotove oni bi „izlazili iz džamija i ponovno terorizirali ljude“.

Firas je zajedno sa svojom ženom i trima kćerima živio u seoskom dijelu istočne Sirije, unutar ISIS-ovog režima dvije godine. Isprva se nije okrenuo od svoje islamske vjeroispovijesti, kako kaže, ali brutalnost koju je gledao bila je preteška za podnijeti.

„Ako je raj odvojen za ISIS i ono što oni vjeruju onda bih radije za sebe odabrao pakao nego da ponovno budem s njima na istome mjestu, čak i ako se radi o raju“, rekao je za NBC News.

Reci što misliš