Poznata beogradska virologinja dr. Ana Gligić tvrdi da će uslijediti naglo opadanje koronavirusa za 20 dana. 

Čuvena znanstvenica, koja je 1972. bila na čelu tima koji je uspio izolirati virus velikih boginja (variola ili variola vera), iako u 86-godini, intenzivno istražuje, nadajući se da će pronaći trag koji će pomoći u suzbijanju pandemije i spasiti mnoge živote, prenosi Radio Sarajevo.

Problem je, veli, što se COVID-19 ponaša mimo svih dosad poznatih pravila.

“Ne znam što se događa. Način prenošenja, inkubacija, održavanje u vanjskoj sredini, sve naopako, ništa što znamo…Ne mogu protumačiti toliki broj mrtvih i oboljelih u jednom danu s ovim izvještajima da se prenosi samo kapljično. To je nemoguće! Analizirala, gledala, uspoređivala s onim što znam o prirodnim žarištima koje sam istraživala u bivšoj Jugoslaviji i na drugim terenima. Ovo se ne može usporediti sa bilo čime. On se (virus) ponaša kako hoće”, govori dr. Gligić za Radiosarajevo.ba.

Dodaje da nas virus očito uči nečemu “što moramo sada prihvatiti i dobro analizirati što se događa”.

VIDI OVO: Hoće li me Bog izliječiti od koronavirusa?

Komentirajući informacije da je globalna studija pronašla snažne dokaze da se proširio novi oblik koronavirusa, dr. Gligić veli:

“Pravilo je da ovakav virus slabi na ljudskoj populaciji. On se sada pojavio i letalitet (smrtnost) je mnogo veći nego je bio u početku! Ne ponaša se kao ostali virusi što do sada znamo. On je mutirao i sad imamo nešto novo ovdje”, dodala je.

Ipak, analizirajući druge prirodnožarišne infekcije, došla je do podataka koji su svojevremeno objavljeni u emitentom svjetskom časopisu. Tamo se tvrdi da se epidemija mišje groznice javila u dva vrha u razmacima od mjesec i pol do dva mjeseca.

“Upravo se on tako ponaša. Treba sačekati jedno 4-5 danas da vidimo što dalje. Mislim da će biti snažno opadanje i da će se na neki način izgubiti, a da će ono što ostane biti žarišta koja će se moći držati pod kontrolom, odnosno da ne opterećuju toliko zdravstveni sustav. Ja tako mislim. Ta istraživanja su se poklopila s ovim što imamo, ali ne mogu tvrditi sasvim precizno kada nemam vlastita istraživanja.”, konstatirala je.

Ukoliko se budemo pridržavali mjera, uvjerena je da bi prvi val epidemije mogao završiti za 20 dana.

“Bilo je i prije epidemija, katastrofa, ali nije bilo televizija da se to tako prenosi. To će sve završiti. Ja smatram će za 20 dana ovo se staviti pod kontrolu. Ali mi ne znamo što će dalje biti, poslije toga”, zaključila je dr. Gligić.