Slijedite li ljudsku predaju ili Božje zapovijedi?

„A on im, odgovorivši, reče: Zašto i vi kršite zapovijed Božju predaje svoje radi?“

Tradicija iznad zapovijedi

Svi smo bića koja smo sklona navici i volimo svoju rutinu, ali kad naši običaji postanu važniji od Božjih zapovijedi, onda našu osobnu tradiciju nesvjesno stavljamo iznad Božjih zapovijedi, a to ne vodi u dobrom smjeru. Farizeji i pismoznanci prekorili su Isusove učenike zbog toga što nisu slijedili njihovu predaju o pranju prije jela, mada to ne znači da učenici nisu prali svoje ruke prije jela. Farizeji i pismoznanci su imali tradiciju po kojoj su prije objeda prali ruke sve do lakta, a potom se čak ne bi ni brisali ručnikom. Ostavili su da se ruke same posuše prije nego što bi počeli jesti. Činili su ono što uopće nije zapovjeđeno te otišli iznad i izvan onoga što je napisano, i na taj način nisu samo sudili onima koji nisu činili što i oni, već su i od drugih očekivali da čine isto. Postavili su svoju predaju iznad onoga što je Bog zahtijevao, a to nikada nije dobro, jer stvara samopravedni stav, a nitko nije pravedan ili proglašen pravednim u svojim vlastitim očima niti svojim djelima (Rim 2,12-13; Gal 3,11).

Ljudski nauk iznad Božjih zapovijedi

Nakon što su farizeji i pismoznanci prekorili Isusove učenike, On je prekorio njih za podučavanje ljudskih predaja i uzdizanje tih predaja iznad Božjih zapovijedi (Mt 15,3). Božje zapovijedi su učinili ništavnim kako bi vlastite tjelesne običaje učinili važnijima (Mt 15,6). To je bila uvreda Bogu. Kada su učenici kasnije došli Isusu, rekli su mu: „Znaš li da su se farizeji sablaznili čuvši tu riječ?“ (Mt 15,12). Isus se nikada nije zamarao da na silu zadobije prijatelje i utječe na ljude, niti je ikada čeznuo za popularnošću među ljudima, uključujući religijske vođe tih dana. Podsjetio je svoje učenike da sve što Bog nije posadio iskorijenit će se i baciti u oganj jednoga dana (Mt 15,13), stoga im je rekao da ih puste da im bude kako žele, jer su poput slijepca koji vodi drugog slijepca, obojica u jamu padaju (Mt 15,14). Je li Isus mislio na ognjenu paklenu jamu, odnosno ognjeno jezero (Otk 20,12-15)? Može biti.

Ono što je unutra onečišćuje čovjeka, a ne ono što je izvan

Religijske vođe su toliko bili zabrinuti vanjštinom, zato što je to davalo dojam pravednosti onima koji su ih vidjeli, ali Isus je rekao da ono što stvarno onečišćuje ljude jest ono što izlazi iz usta, jer to otkriva ono što je u srcu (Mt 15,17-20). Isus je govorio da se ne radi o tome što radimo, već koji su naši unutarnji motivi i namjere srca. Izvana možemo izgledati dobri, ali ako su naše namjere zle, onda smo cijeli uprljani i to je način na koji nas Bog vidi, jer On može vidjeti naše misli i namjere.

Zaključna molitva

Veliki Bože, molim te pomozi mi da vidim koje su moje iskrene namjere i motivi, i pomozi mi svojim Duhom da ne nastojim živjeti tako da izvana izgledam pravedno, već da uzdignem tvoje zapovijedi iznad svake tradicije za koju bih mogao misliti da prikazuje svetost, dok je to zapravo samo prljava haljina (Izaija 64,6). U Isusovo ime molim.

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Vesna L.

Reci što misliš