Najnovija 3D tehnologija omogućila je da slijepi roditelji sada mogu opipati lice svoje nerođene bebe. Umjesto slike, slijepi roditelji dobivaju 3D model lica svoje bebe kako bi je mogli „opipati“. 

Jedan od najuzbudljivijih trenutaka u trudnoći je ultrazvuk na koji roditelji idu između 18. i 22. tjedna trudnoće. Taj je ultrazvuk jako važan iz mnogo razloga. Najprije, može se vidjeti raste li beba kako treba, roditelji mogu saznati spol djeteta te roditelji po prvi put mogu vidjeti svoju bebu, iako na monitoru. 

Na žalost, ovu radost nemaju slijepi roditelji te se bez vida ne mogu povezati sa svojom bebom na taj način. Iako to nije ključan dio trudnoće ipak je važan jer se tako roditelji povezuju sa svojim djetetom prije njegova rođenja. 

Slijepi roditelji sada mogu ”vidjeti” svoju nerođenu bebu

Na svu sreću, sada postoji 3D tehnologija koja je i slijepim roditeljima omogućila da „vide“ svoju nerođenu bebu. Umjesto slike, slijepi roditelji dobivaju 3D model lica svoje bebe kako bi ga mogli „opipati“. Trenutno ta usluga nije dostupna za sve roditelje, nego samo za slijepe, budući da je 3D printanje proces koji traje 3-5 sati. 

VIDI OVO: Slijepi pastor progledao nakon 14 godina: Isus me je iscijelio!

Jedna majka, Taylor Ellis, 26, koja je slijepa, opisala je svoje prvo iskustvo s tim modelom. Rekla je da je bilo vrlo emocionalna kada je dobila paket u kojem je bio model lica njezine bebe. 

„Bila sam malo nervozna otvarajući kutiju. Nikada nisam vidjela 3D sliku, a sada je tu bila moja beba“, rekla je. 

Ideja o 3D modelima došla je iz John Hopkins bolnice u Baltimoreu. Kirurg Jena Miller je dobila tu ideju kada je radila operacije na fetusima sa spina bifidom te bi joj 3D printanje davalo uvid u njihovo stanje bez ikakvih invazivnih postupaka. Isti taj proces prilagodila je i za stvaranje modela lica djece za slijepe roditelje. 

3D printeri slažu trodimenzionalni prototip slike

3D printanje je inovativna tehnologija koja već pomaže svijetu. Umjesto dvodimenzionalne slike, 3D printeri sloj po sloj slažu trodimenzionalni prototip slike. Na taj način su već stvorene razne stvari, od igračaka, oruđa, obuća pa i namještaja.

Tu tehnologiju koristi i automobilska industrija prilikom stvaranja dijelova za automobile, ali ju koriste i arheolozi kojima ona daje mogućnost stvaranja 3D artefakata koji bi inače bili vrlo lomljivi. 

Sada ta tehnologija pomaže slijepim roditeljima da se povežu sa svojim bebama prije nego se rode. 

Taylor i njezin suprug, Jeremy Ellis, su oboje slijepi. No, ovo nije njihova prva trudnoća. Već imaju dvoje djece. Kada je njihovo starije dijete rođeno, Taylor je još mogla vidjeti, ali joj se nakon toga glaukom pogoršao zbog čega je izgubila vid. Budući da ona zna kako je to vidjeti sliku svog djeteta, ova joj je trudnoća bila potpuno drugačija te zato još i više cijeni 3D model koji je dobila. 

Rekla je da se zbog tog modela osjećala jednako kao i tijekom prošle trudnoće dok je još mogla vidjeti. 

VIDI OVO: Slijepi otac nikada nije vidio svoju ženu i sina. Priredili su mu nevjerojatno iznenađenje!

To je zaista divan način da upoznate to malo biće prije nego ga zapravo upoznate

No, Melissa Riccobono, predsjednica Zajednice roditelja slijepe djece u Marylandu, je jednostavno presretna zbog prilike koju joj pruža 3D printanje. Ona i njezin suprug imaju troje djece, a oboje su slijepi. Njihovo dvoje djece je isto slijepo. Ona nije imala priliku nikada vidjeti svoju nerođenu djecu za vrijeme ultrazvuka.

Dobivala bi slike koje bi imale povišenja na sebi, no to ipak nije bilo isto. Rekla je: „Uvijek je bilo pomalo tužno što nisam mogla vidjeti ultrazvuk. To je zaista divan način da upoznate to malo biće prije nego ga zapravo upoznate“. 

Možda je malo teško razmišljati o ovome ako ne znate niti jednog slijepog roditelja, no oni su zastupljeniji nego što se čini. Na žalost, svijet ima krivu percepciju o slijepima. U filmovima su prikazani kao nemoćni, djetinjasti ili sa super moćima. No, to je daleko od istine. Slijepe osobe mogu postati divni roditelji. Oni samo pronalaze drugačije načine rješavanja svakodnevnih zadataka i problema. Pronalaze načine za prilagodbu i žive sasvim normalnim životom. 

Ovakvi pomaci u tehnologiji im daju priliku iskusiti potpuno nove stvari, pogotovo kada je riječ o nečemu tako važnom kao što je dodir lica svog nerođenog djeteta.