Predviđali su joj smrt jer je rođena nakon 21 tjedna, roditelji slave Boga jer je dočekala prvi rođendan

Nakon što je Eliora ”Ellie” Schneider rođena 27. lipnja 2017. nije se očekivalo da će preživjeti. Težila je oko jedan kilogram i bila je veličine limenke. Rođena u Kanzas Cityju nakon samo 21 tjedna, liječnici su mislili da neće moći preživjeti iz razloga što je 24 tjedna minimalno razdoblje razvoja djeteta nakon kojeg bi dijete moglo nastaviti normalno živjeti izvan maternice.

No, nakon što su roditelji nedavno proslavili djetetov prvi rođendan, zahvalili su Bogu na svom ”čudu” od djeteta.

Foto: Facebook

„Kada pogledam vijesti otprije godinu dana postane mi jasno zbog čega mi ljudi govore onu- ”nije mi jasno kako uspijevaš”. Ni meni nije bilo jasno kako smo uspjeli. Jedine stvari koje znam su da činiš ono što trebaš činiti i da vjera sve čini mogućim“, nadahnuta životom svoga djeteta, ovo je napisala Robin, Eliorina majka na svom Facebook profilu u srijedu.

„Ovo dijete ovdje i Eliora su dvije potpuno različite bebe. Ova malena curica je bila tako bolesna, u stalnoj boli i jedva je preživljavala. Bila je poput malene ptičice. Naša Ellie je sada sretna, zdrava i živahna koliko može biti. Kako se ona promijenila, na sličan način smo se i mi promijenili iznutra. Moja vjera je bila nikakva, no sada znam da se mogu suočiti s bilo čime, sve dokle god imam Boga i dobre prijatelje“, dodala je.

Nedugo nakon Eliorinog rođenja, roditelji su njezino preživljavanje opisali kao čudo.

„Nakon što smo izgubili svu nadu i nakon što smo mislili da je umrla Bog ju je doveo natrag u život; stanje joj se stabiliziralo ”samo od sebe” nakon što je stavljena u inkubator. Od tog trenutka počela je iznenađivati i liječnike i sve ostale koji su bili dio njezinog života“, objasnila je. Doktorica Barbara Carr neonatolog, zaposlena u bolnici Svetog Luke koja je prije tri godine započela s programom oporavka djece koja su rođena prije 24 tjedna, izjavila je za 41 Action News da unatoč tomu što su Eliorini roditelji znali da su njezini izgledi za preživljavanje bili niski, nastavili su vjerovati da će ona ipak preživjeti, što govori o nadahnjujućoj vjeri.

„Niti jedna okolnost joj nije bila naklonjena“, rekla je doktorica. „No, zbog toga što ima roditelje koji su duboko vjerovali i koji su nastavljali vjerovati dok smo mi nastavili s našim radom, Eliora se oporavila“.

Doktorica je isto tako rekla kako je prirodno da samo 6% djece koja se rode prije 24 tjedna prežive. No zbog programa koji postoji u njihovoj bolnici, postotak preživjele djece se popeo na 50. Ipak, Carr je upozorila da se roditelji trebaju pripremiti na to da će Eliora možda imati neke potencijalne hendikepe, bilo da se radi o tjelesnim ili neurološkim. „To što je Eliora preživjela ne znači da će ona živjeti u potpunosti zdravim životom“, dodala je.

No, zasad je sve u redu i Eliora je dobro. 2015. godine je proučavanjem koje je bilo opisano u New York Timesu pokazano kako samo maleni broj djece koja se rode u starosti od 22 tjedna prežive i da velik broj njih ima neke zdravstvene probleme. Vrlo velik broj te djece ili umre ili kasnije ima velike probleme sa zdravljem. Ova studija je potaknula na raspravu o tome treba li ”normalna” dob za razvoj fetusa biti promijenjena.