Sotonisti priznaju da je svaki pobačaj nekog od članova njihove organizacije sotonistički ritual i religiozno djelo sotonizma te je tako zaštićeno od bilo kakvih zakona. 

Sotonski hram u SAD-u (jedna od grana sotonizma) je objavio natječaj za besplatni pobačaj kako bi promovirali ritual pobačaja koji izvodi njihova organizacija. Tvrde da su vjerska prava njihovih članova neovisna od zakona države ili bilo kojih zakona u vezi pobačaja tijekom prvog tromjesečja. 

Sotonski hram, koji ima sjedište u Salemu, opisuje svoj novi sotonistički ritual pobačaja kao „duhovno iskustvo dizajnirano usađivanju samouvjerenosti i vrijednosti prema religioznim pravilima Sotonskog hrama“.

Organizacija smatra da su osobe koje izvode pobačaj kao dio sotonskog rituala ispričane od potrebe za konzultacijom liječnika, čekanja na red, savjetovanja i čitanja raznih obrazovnih materijala u vezi pobačaja, prenosi Faithwire

Smatraju da su njihova uvjerenja pod zaštitom slobode na religiju. 

VIDI OVO: 4 sotonistička simbola i njihovo značenje

Ta zajednica smatra da njihov ritual pobačaja nije i ne može biti dio postojećih regulacija o pobačaju na osnovi vjerskih sloboda. Kao primjer jedne takve iznimke naveli su tvrtku Hobby Lobby koja u osnovno osiguranje radnika nije uključila plaćanje kontracepcijskih pilula, uključujući pilule za pobačaj, zbog religioznih uvjerenja koja su takvo ponašanje smatrala nemoralnim. 

Sotonski hram tvrdi da je svaki pobačaj nekog od članova organizacije religiozno djelo sotonizma te je tako zaštićeno od bilo kakvih zakona. 

Organizacija je napisala primjer pisma dostupnog svim njezinim članovima putem kojeg mogu zatražiti da budu izuzeti od zakona o pobačaju.