spasiteljeve riječi

Spasiteljeve riječi ozbiljno su upozorenje da je strahovito ozbiljna stvar doprinijeti etičkom, moralnom ili duhovnom padu mlade osobe koja mu pripada.

“A tko god sablazni jednog od ovih malenih što vjeruju u mene, bolje bi mu bilo da mu se o vrat objesi žrvanj osleni pa da potone u dubinu morsku.” (Matej 18,6)

Teško je zamisliti neku učinkovitiju i sigurniju metodu utapanja od ove. Ovdje se ne govori o nekom malom žrvnju koji se okreće rukom, nego onom kojeg okreće magarac. Ovakav žrvanj obješen oko vrata značio bi brzu i neizbježnu smrt utapanjem.

Isprva nas može preneraziti žestina Spasiteljevih riječi. Čini se kao da neuobičajenom osudom bijesni protiv grijeha sablažnjavanja jednog od malenih. Što je izazvalo toliku ljutnju?

Uzmimo kao primjer sljedeću ilustraciju. Jednom službeniku evanđelja ljudi neprekidno dolaze radi savjetovanja. Među njima je i jedna mlada osoba zarobljena seksualnim grijehom. Očajnički treba pomoć. On (ili ona) gleda ovog službenika kao nekog u koga može imati povjerenja i tko će joj pomoći naći put do oslobođenja.

PROČITAJTE: Isusovo upozorenje upućeno nama danas

Ali umjesto toga, u tom se službeniku razbuktaju strasti, pokušava se mladoj osobi približiti na nepristojan način i ubrzo vraća osobu koju je trebao savjetovati natrag u nemoral. Mlada osoba je uzdrmana ovom pronevjerom povjerenja i razočarana u svijet vjere. Moguće je da bude duhovno osakaćena za ostatak života.

Krivac može biti i fakultetski profesor koji neumorno nastoji svojim studentima ukrasti njihovu vjeru kakva god ona bila. Sijući sumnje i prigovore, on potkopava autoritet Pisma i napada Gospodinovu osobu.

Nadalje, to može biti kršćanin koji svojim ponašanjem sablažnjava mladog vjernika. Prelazeći onu tanku crtu između slobode i dopuštenja, on se brzo nađe uključen u sumnjive aktivnosti. Mladi kršćanin ovo shvaća kao prihvatljivo kršćansko ponašanje i napušta put posvećenosti Bogu te upada u svjetovan život pun kompromisa.

Spasiteljeve riječi ozbiljno su upozorenje da je strahovito ozbiljna stvar doprinijeti etičkom, moralnom ili duhovnom padu mlade osobe koja mu pripada. Bolje se utopiti u pravoj vodi nego u moru krivnje, nesreće i kajanja zbog navođenja jednog od njegovih malenih na grijeh.

Autor: William MacDonald; Izvor: Biblija365.com