Srdite se, ali ne griješite!: 3 stvari koje trebate izbjegavati kada ste ljuti

„Srdite se, ali ne griješite!“ (Efežanima 4, 26) Postoje tri stvari koje trebate izbjegavati kada ste ljuti. 

Svi se naljutimo s vremena na vrijeme. Svatko se drukčije nosi s tom emocijom, ali je nitko ne može izbjeći. No, ako smo ljutiti, to ne znači da automatski i griješimo.

Biblija nam kaže „Srdite se, ali ne griješite!“ (Efežanima 4, 26). Pavao nam u ovom biblijskom stihu kaže da ljutnja ne smije voditi u grijeh. To je zato što se sa ljutnjom možemo nositi primjereno i neprimjereno.

Na žalost, većina nas ljutnju izražava na načine koji nas udaljavaju od cilja, umjesto da nas približe.

Na primjer, ovo su tri stvari koje trebate izbjegavati kada ste ljuti.

Nemojte potiskivati svoj bijes. Nemojte ga držati u sebi. Kada je držite u sebi, umjesto da je izbacite na pravi način, to je kao da mućkate gazirano piće. Jednog će trenutka puknuti! To će utjecati i na vaše tijelo. Liječnici ukazuju da je mnogo bolesti često uzrokovano potisnutim bijesom.

PROČITAJTE: Osjećate mržnju prema nekome? Doznajte što mržnja čini vašoj duši!

Nemojte ga nijekati. Svoj bijes ne treba odbacivati kao da nije tu. Nijekanje da ste ljuti dovest će vas do depresije. Mnogi ljudi koji tvrde da su depresivni zapravo su vrlo ljuti, kao kršćani koji misle da si ljutnju ne smiju dopustiti, pa ju nakupljaju u sebi. Nijekanje ljutnje je grijeh, to je zapravo laganje.

Nemojte ga izražavati na krive načine. Ljutnju možemo na izražavati na raznorazne krive načine. Mi se mrštimo, sarkastični smo, manipuliramo ili radimo glupe stvari (pijemo, varamo partnera i sl.). Ništa od toga neće nas dovesti rezultatima kojima težimo.

Što onda trebamo raditi sa svojom ljutnjom?

Ispovjedite ju. Tako nećete samo priznati da u sebi držite ljutnju, nego ćete priznati i uzroke toj ljutnji. Recite Bogu, ili osobi na koju se ljutite, da ste frustrirani ili da osjećate prijetnju. Što ste iskreniji u odnosima s drugima, lakše će biti pronaći korijen vaše ljutnje.

No nije sve tako crno. Možda ste odrasli u domu gdje se ljutnja stalno izražavala na krive načine. Takvi se krivi načini nauče, ali se mogu i zaboraviti a navike promijeniti. Vi se možete promijenite. Vi ne morate ostati oni stari.

Autor: Rick Warren; Prijevod: Mislav U.; Izvor: Pastorrick.com