Sredstvo za dezinfekciju u automobilu može biti opasno jer na visokim temperaturama dolazi do zapaljenja.

Vatrogasni odjel Western Lakes u Wisconsinu nedavno je objavio fotografiju na Facebooku na kojoj se vidi što se može dogoditi ako tijekom toplog dana u automobilu ostavite sredstvo za dezinfekciju.

Na slici, koja je brzo postala viralna, vidi se izgorjela ploča vrata automobila koja je u potpunosti istopljena i uništena.

Za vrijeme pandemije sredstva za dezinfekciju ruku se prodaju i koriste više nego ikad. Budući da su ove tekućine pune zapaljivog alkohola, mogu predstavljati veliki rizik ako se predugo ostave na toplini

Sredstvo za dezinfekciju u automobilu može uzrokovati zapaljenje

Mnogi ljudi ostavljaju sredstva za dezinfekciju ruku na svojoj konzoli ili na intrument tabli, izlažući je izravnoj sunčevoj svjetlosti – što zapravo može prouzrokovati zapaljenje.

VIDI OVO: POLICIJA UPOZORAVA NA ZASTRAŠUJUĆI TRIK LOPOVA: Ako vidite plastičnu bočicu na kotaču vašeg automobila, možete biti u opasnosti

“Ako ga držite u automobilu za vrijeme velikih vrućina, izlažete sunčevim zrakama čime se poveća protok svjetlosti kroz bocu, posebno ako u blizini dezinfekcijskih sredstava zapalite cigaretu, ili roštiljate a da vam je pri ruci sredstvo za dezinfekciju… sve ovo može voditi do katastrofalnih posljedica”, napisala je vatrogasna služba na Facebook.

Temperature u automobilima rastu velikom brzinom, pogotovo ako auto stoji na izravnom suncu. Budući da je alkohol sastojak koji ubija viruse i bakterije, proizvod neće imati koristi nakon njegova isparavanja. Također, zagrijano sredstvo može izazvati i iritaciju kože pa trebate biti oprezni.

Vatrogasni stručnjaci upozoravaju i da se ne drže sredstva za dezinfekciju ruku pored roštilja dok roštiljaju.