Naslovnica Novosti Stanković ugostio učenicu iz Vukovara: Mi mladi se volimo, dosta je podjela...

Stanković ugostio učenicu iz Vukovara: Mi mladi se volimo, dosta je podjela na Srbe i Hrvate

Aleksandar Stanković je u ”Nedjeljom u 22” ugostio Martinu Galić (18), učenicu Opće gimnazije Vukovar.

Osamnaestogodišnja maturantica pričala je o situaciji u gradu iz perspektive mladih ljudi. Njima je, kaže, dosta podjela i negativnosti.

“Bolje da se ljubimo nego da se ljutimo”, počeo je Stanković razgovor citatom jedne pjesme.

“To je jedna pjesma koju mladi slušaju. Taj citat lijepo opisuje ono što mladi žele u Vukovaru, a to je da se svi opustimo, da se zajedno družimo”, kaže mlada Martina.

“Smeta mi slika o Vukovaru. Većina medija prikazuje pogrešnu sliku Vukovara. Većina mojih vršnjaka bi se složila sa mnom kada kažem da to nije istina. Mi mladi se družimo, volimo, ljubimo, izlazimo, putujemo. Većina medija prikazuje jednu negativnu stranu Vukovara, dok ona pozitivna često izostaje biti popraćena”, kaže Martina.

18-godišnja Martina smatra da ljudi izvan Vukovara misle da su mladi u tom gradu jadni.

“Definitivno to misle, ali ja se tako ne osjećam”, kaže djevojka.

“Stariji su većinom okrenuti prošlosti. Mladi pokušavaju ostaviti to u prošlosti. To poštovati, ali i gledati naprijed, graditi budućnost”, kaže djevojka koja pohađa Opću gimnaziju Vukovar.

Razredi u njenoj gimnaziji su podijeljeni na hrvatske i srpske.

“U školi postoji podjela po razredima. Postoje srpski i hrvatski razredi. Sve osim te nastave radimo zajedno. Treniramo, čak i u projektima u školi smo zajedno, nema podjele Hrvat – Srbin. Izlazimo, markiramo zajedno. Jedina je podjela ta na razrede. Voljela bih kad bi se ta podjela maknula, to stvara osjećaj diskriminacije kod jedne i druge strane. Zašto ne bismo mogli biti zajedno kao djeca u drugim gradovima?” pita se djevojka, piše Index

Pročitajte više >

NAJNOVIJI ČLANCI