NaslovnicaDuhovnostŠto Isus želi da znamo o đavlu? Ove stvari su jako važne

Što Isus želi da znamo o đavlu? Ove stvari su jako važne

Isus želi da o đavlu znamo da je stvaran, da nas želi odvojiti od Boga i pridobiti za svoje kraljevstvo tame. 

Đavao mrzi Boga i sve one koji vjeruju u Boga. Mrzi tebe i mene. Ako je pokušao više puta uništiti Božjeg Sina, možemo biti sigurni da traži i našu smrt. Pokušava uplašiti i napastovati kršćane i natjerati ih da misle kako svijet može udovoljiti njihovim potrebama, iako to može samo Bog.

Što Isus želi da znamo o đavlu? Evo 5 stvari koje nas Isus uči na temelju susreta s đavlom u pustinji.

1. Đavao je stvaran

Biblija nam govori: “Duh tada odvede Isusa u pustinju da ga đavao iskuša.” (Matej 4, 1) Ljudi ne bi trebali sumnjati u đavlovo postojanje. Doista je stvaran i pokušavao je uništiti Isusa u pustinji kako bi spriječio Njegovo otkupiteljsko djelo na križu.

2. Đavao nas pokušava natjerati da sumnjamo u Božju brigu o nama

Isus je postio četrdeset dana i četrdeset noći, a đavao je iskoristio ovu priliku kako bi napao Isusa u njegovom oslabljenom fizičkom stanju. Đavao mu je rekao:

“Ako si Sin Božji, reci da ovo kamenje postane kruhom.” (Matej 4, 3)

Primijetite prvu riječ koju je đavao upotrijebio: “ako”. Znao je da je Isus Sin Božji. Đavao se nadao da će njegova podrugljivost, u kombinaciji s Isusovom fizičkom glađu, doprijeti do Isusa, ali to se nije dogodilo. Isus je vjerovao da će Otac osigurati sve njegove potrebe. Đavlu je odgovorio riječima Pisma:

“Pisano je: Ne živi čovjek samo o kruhu, nego o svakoj riječi što izlazi iz Božjih usta.” (Matej 4, 4; vidi također: Ponovljeni zakon 8, 3)

Kršćani se također suočavaju s okolnostima u životu u kojima su oslabljeni i podložniji đavlovim taktikama. Moramo vjerovati Božjoj Riječi i ne dopustiti da nas sumnje, strahovi i tjelesne želje vode u grijeh. Također trebamo redovito pohađati crkvu i biti u zajedništvu s Božjim narodom kako bismo zajedno bili snažni protiv đavla.

3. Đavao zna Sveto pismo

Zatim đavao navodi psalam 91, 11–12 da navede Isusa da skoči s vrha hrama kako bi testirao Očevu ljubav prema Njemu (Matej 4, 5–6). Isus odgovara Sotoni upravo Pismom:

“Pisano je također: Ne iskušavaj Gospodina, Boga svojega!” (Matej 4, 7; vidi također: Ponovljeni zakon 6, 16)

Jedan od glavnih načina na koji đavao napada kršćane je da koristi riječi Pisma, ali pomiješane lažlju. Baš kao što đavao izvrće Božju zapovijed Adamu i Evi u rajskom vrtu (Postanak 3, 1-5), on ponavlja istu vježbu s Isusom u pustinji. Kršćani moraju biti dobro opremljeni Božjom Riječi, kao što je bio Isus, kako bi se mogli snažno suprotstaviti đavlu. Ipak, poznavanje Pisma nije dovoljno: kršćani moraju znati protumačiti stihove Biblije u njihovom pravilnom kontekstu kako bi ih učinkovito koristili u odnosu na sve đavlove taktike.

4. Đavao ima veliku moć

Nakon đavlova dva neuspjela pokušaja da natjera Isusa da mu se pokori, sada iskušava Isusa da odabere svjetovnu vlast. Odveo ga je na vrlo visoku goru i pokazao mu sva kraljevstva svijeta i njihovu slavu. I rekao je Isusu: “Sve ću ti to dati ako mi se ničice pokloniš.” (Matej 4, 9)

Đavao pokazuje svoju veliku moć tako što je prvo odveo Isusa do vrha hrama, a zatim na vrh gore. Ako đavao može učiniti takve stvari, nikad ne bismo trebali podcijeniti njegovu moć ovdje na zemlji. Nadalje, ne treba nas iznenaditi zlo koje vidimo svuda oko nas. Ipak, đavao može učiniti samo ono što mu Bog dopušta (Job 1, 12).

5. Isus ima vlast nad đavlom

Možemo biti sigurni da, usred svakog pokušaja, Bog kontrolira i ima konačnu moć nad đavlom u svim stvarima.

Tada mu reče Isus: “Odlazi, Sotono! Ta pisano je: Gospodinu, Bogu svom se klanjaj i njemu jedinom služi!” (Matej 4, 10)

Isus je morao proći test koji Adam nije uspio proći u rajskom vrtu (Postanak 2, 16–17; 3, 1–6). Odbio je vjerovati đavlovim lažima i umjesto toga pokoravao se svome Ocu. Isus je bio u iskušenju, ali nije sagriješio (Hebrejima 4, 15). Đavao ima moć, ali Isus ima konačnu moć nad svim stvorenjem. Kada je Isus rekao, “Odlazi, sotono!”, đavao ga je morao poslušati (Matej 4, 11).

Iako se možda činilo da je đavao trijumfirao kada je Isus završio na križu, zapravo je bilo obrnuto. U tom najvećem zlu ikad počinjenom protiv Boga i čovjeka, Isus je pobijedio grijeh, smrt i đavla te omogućio spasenje svima koji se pouzdaju u Njega. Grob nije bio Njegov kraj. Uskrsnuo je i danas živi!

Ako ste u Kristu, đavao će vas napadati. Njegovo je vrijeme kratko i njegova je sudbina sigurna. U ovo vrijeme prije Isusova povratka, Bog je “strpljiv prema vama jer neće da tko propadne, nego hoće da svi prispiju k obraćenju.” (2. Petrova 3, 9). Uvijek Mu vjerujte, jer On će vas “učiniti i postojanima do kraja, besprigovornima u Dan Gospodina našega Isusa Krista.” (1. Korinćanima 1, 8)

PROČITAJTE JOŠ: