Što je Božić? 10 stvari o Božiću koje roditelji trebaju naučiti svoju djecu

Što je Božić? Što slavimo 25. prosinca? U ovom članku donosimo stvari o Božiću koje roditelji trebaju naučiti svoju djecu.

Djeca su jednostavno bombardirana s različitim porukama vezanim uz Božić koje ih u konačnici mogu ostaviti zbunjenima i u želji da Božić čekaju i dočekaju samo zbog toga što će tada od svojih roditelja dobiti neku novu igračku.

Bez obzira na sav taj senzacionalistički pristup kojim je Božić svake godine, a pogotovo u novije vrijeme okružen, veliki broj roditelja bi htjeli svojoj djeci nekako predočiti koji je pravi smisao Božića. Jedini problem koji se ovdje javlja jest taj što ne znaju odakle početi.

Ako se i vi ovdje pronalazite, u tom slučaju bi vam ono o čemu ćemo u nastavku ovoga članka govoriti moglo itekako pomoći. U nastavku ćemo nešto reći o deset stvari vezanih uz Božić, točnije – pravi smisao Božića koje bi svaki roditelj trebao naučiti svoje dijete.

1. Božić svoje korijene vuče iz daleke povijesti

Danas postoji vrlo velik broj bajki i priča koje djeca vrlo lako mogu povezati, na neki način s Božićem. Neke od njih su recimo priče o životu svetog Nikole, zatim priča Charlesa Dickensa o čovjeku po imenu Ebenezer Scrooge. Zbog ovakvih priča djeca mogu imati problema kada dođe do potrebe razlikovanja između onoga što je bajka i onoga što se zaista dogodilo. Nadalje, djeca Božić i Isusa mogu povezati sa recimo- Djedom Božićnjakom. Da ne bi došlo do ovakvih zabuna i kako bi se znalo koji je pravi smisao Božića ono što je vrlo važno jest da to da svoju djecu učimo i da im govorimo o događaju koji se dogodio otprilike prije 2 000 godina u jednom od dijelova Rimskoga Carstva.

Dok čitate Bibliju i dijelove koji se odnose na Isusovo rođenje ono što je osobito važno jest naglasiti kako se ovo dogodilo prije nekih 2.000 godina i kako je to bio istinit događaj, a ne bajka.

VIDI OVO: Kada se Isus rodio i zašto Božić slavimo 25. prosinca?

2. Na Božić proslavljamo Boga koji je došao među nas ljude

Jedna od vrlo važnih obilježja kršćanstva jest njegov jedinstveni pristup objašnjavanju Boga koji, osim što je živ isto tako je i osoba. Ono što mi činimo svakoga Božića (ili što bismo trebali činiti) jest to da bismo trebali obilježavati i proslavljati rođenje Isusa Krista, odnosno utjelovljenog Boga koji je postao čovjekom i prebivao među nama kao čovjek. U Matejevom Evanđelju 1,23 piše: „Gledajte! Djevica (Isusova majka Marija) će začeti dijete. Roditi će Sina kome će nadjenuti ime Isus, što će značiti Emanuel (što znači ”Bog je s nama”)“.

U Filipljanima 2,7 piše ovako: „Krist se odrekao svoga položaja i svojih povlastica; On se ponizio i postao sluga te je rođen u tijelu čovjeka“. Ovo je ono što teolozi nazivaju inkarnacijom – kada je Isus, Sin Božji postao čovjekom ne bi li tako boravio među nama, uzeo grijehe sviju nas na Sebe i nakon toga pretrpio kaznu koja je bila namijenjena nama.

VIDI OVO: Trebaju li kršćani slaviti Božić?

3. Božić je povezan sa Uskrsom

Vrlo je lako izgubiti se i zaboraviti to da je čovjek koji je bio rođen i čije rođenje obilježavamo za vrijeme Božića isti onaj čovjek koji je kasnije patio i na kraju umro zbog grijeha cijelog čovječanstva. Ipak, ovi povijesni događaji su izravno spojeni.

Djeci možda može biti poznato ono što piše u Ivanovom Evanđelju 3,16 gdje piše: „Jer Bog je toliko volio svijet da je dao svoga Jedinorođenoga Sina tako da svatko onaj tko povjeruje ne umre nego da bude spašen i da mu pripadne život vječni“.

Isus je došao kao čovjek među nas. Rođen je kao bespomoćno djetešce zbog jedne, jedinstvene svrhe – umrijeti za sve nas i nakon toga ponovno ustati i uskrsnuti kao pobjednik nad smrti. Božić je zapravo na neki način uvod u Uskrs.

rafamarichal / Pixabay

4. Mi dajemo zato što je Bog nama dao

Danas, u moderno vrijeme blagdani su postali sve više komercijalizirani. Vrijeme blagdana je vrijeme kada se možda više nego ikada reklamiraju različiti proizvodi, igračke i ostale stvari koje bi bilo ”dobro pokloniti nekome za Božić”. Postoji nekoliko načina kako se možemo nositi s ovom ”blagdansko-kupovnom groznicom” na ispravan način. Jedan od načina jest da pokleknemo svim tim reklamama i da jednostavno odemo s djecom u trgovačke centre i ondje im kupimo sve ono što oni požele. Iako će ih ovo trenutno razveseliti, to ipak nije pravi smisao darivanja, a samim time nije niti pravi smisao Božića.

Druga opcija jest da sami pokušamo nekako ići protiv konzumerističko-potrošačke kulture u kojoj živimo i da jednostavno ne kupimo djeci ništa, no niti to nije dobro rješenje jer će to djecu ražalostiti. Treća opcija koja nam ostaje na raspolaganju jest održavanje ravnoteže između onih materijalnih darova koje ćemo kupiti djeci i dara koji je zapravo najdragocjeniji od svih drugih darova, a to je – Isus. Stvar je u tome da mi možemo darovati za Božić zato što je Bog bio taj koji je nas prve darivao i to svojim najboljim darom – Isusom Kristom.

5. Isusovo rođenje pokazatelj je Božje milosti

U Efežanima 2, 8-9 Pavao nam govori o tome kako je naše spasenje došlo ne po djelima već po milosti. Krist po svojoj milosti i ljubavi nama svima nudi spasenje. Kada ovo prepoznamo, kada shvatimo to kako je Isusovo rođenje zapravo Božji dar milosti darovan nama, onda postajemo svjesni koliko je Bog prema nama milostiv.

No slično kao i kod darova koji su zamotani, složeni ispod bora i samo čekaju da ih djeca odmotaju i uzmu ono što je unutra, slično je i sa Kristovom milosti; ako ju želimo dobiti mi ju moramo prihvatiti i uzeti. Samo tada će Kristova milost imati vrijednost za nas. „U Isusu vidimo Božju milost“. (Ivan 1,14)

VIDI OVO: Isusovo rođenje: Biblijski stihovi koji su ga predvidjeli

6. Djeca mogu osobno poznavati Isusa

Božja Riječ nas uči kako su ”svi sagriješili i stoga su svi lišeni Božje slave“. (Rimljanima 3,23) Činjenica jest kako smo mi bez Krista odvojeni i to ne samo sada i u ovome životu, već zauvijek. No zbog Kristove smrti i uskrsnuća, ako povjerujemo, mi možemo poznavati Isusa kakav je On osobno i intimno.

Nedugo prije svoje smrti Isus je okupio svoje učenike i rekao im je: „Sada ste moji prijatelji jer sam vam rekao sve ono što je i meni moj Otac rekao“. Preko vjere mi možemo imati intiman i osoban odnos i sa Ocem i sa Sinom.

janeb13 / Pixabay

7. Dar Božića je namijenjen svima

U današnjem svijetu koji često njeguje natjecateljski, pa čak i neprijateljski duh, čak i za nas kršćane je vrlo lako potpasti pod taj duh i razmišljati u terminima ”mi i oni”. Svaki puta kada čujemo kako netko tko nije kršćanin recimo kaže ”sretni praznici” umjesto sretan Božić ili kada vidimo kako se mediji svim silama trude od Božića učiniti nešto što nama smeta i što Božić nije, mi vrlo lako možemo potpasti pod duh osuđivanja. Ako se tome ne odupremo i ako krenemo osuđivati možemo biti sigurni u to kako će i naša djeca razviti isti takav mentalitet, ali takav mentalitet je u suprotnosti s onime što nam naš Otac govori i Matejevom Evanđelju 11,28.

Uvijek se trebamo prisjećati toga kako je Isus došao na ovaj svijet spasiti griješnike, pa čak i one za koje mi mislimo da su ”gori” od ostalih (1. Poslanica Timoteju 1,15). Bog jako voli sve ljude, čak i one koji se bune protiv Njega. On želi da Njegova djeca svjedoče o Njegovoj ljubavi svima, a posebice onima koji su u pobuni protiv Boga i koji se nalaze daleko od Njega. Dok sjedimo na božićnim stolom i dok razgovaramo o Kristovom rođenju, ono o čemu bismo isto tako trebali razgovarati i govoriti jest jedna isto tako vrlo važna istina: Isus, najveći i najbolji božićni dar je namijenjen – svima.

8. Božić je vrijeme kada trebamo primati i davati ljubav

I taj prvi Božić koji se odvijao prije nekih 2 000 godina je bio u cijelosti motiviran ljubavlju – ljubavlju koja je bila toliko velika i snažna da je Otac odlučio poslati svoga Sina na ovaj grešni svijet, znajući to da će Njegov Sin patiti. Ipak, On je to odlučio učiniti za nas i zbog nas. Bog je znao to da će Njegov Sin umrijeti zbog grješnog čovječanstva i to prije nego što je prvi čovjek udahnuo svoj prvi dah. Ipak, bez obzira na to, On je odlučio stvoriti čovjeka.

Sin, Onaj koji je dragovoljno došao, je sam sebe lišio svega onoga što Mu pripada kao Sinu Božjemu i ponudio je svoj život kao otkupnu cijenu (Ivan 10,18). Ono što Ga je poslalo na zemlju, k nama ljudima i u konačnici na križ bila je samo velika ljubav. Znati Boga, uistinu poznavati tko je On- utjelovljenje prave ljubavi se može samo ako i mi volimo. I mi volimo druge iz razloga što je Bog nas prve volio, a On je snagu i dubinu te ljubavi otkrio svijetu u prvo božićno jutro.

jty11117777 / Pixabay

VIDI OVO: Čestitke za Božić: Najljepše božićne čestitke i poruke na jednom mjestu

9. Božić je vrijeme služenja

Ono što nitko zasigurno ne želi raditi nakon božićne večere jest prati suđe. Velika većina nas neće baš biti oduševljena pri pomisli na tonu suđa koje je ostalo neoprano nakon odlaska i posljednjih gostiju. Ako biste nekoga zamolili da s vama podijeli svoje najdraže sjećanje u vezi Božića, vrlo je vjerojatno kako se to sjećanje ne bi odnosilo na čišćenje kuhinje ili pranje suđa.

No, stvar je u tome da i to može biti naše najdraže sjećanje. Svakog prosinca mi imamo priliku pokazati našoj djeci temeljne karakteristike kršćanina i učenika Isusa Krista, pa i samoga Isusa Krista koja bi trebala karakterizirati sve nas. Ako uspijemo pronaći način kako pokazati Kristovu ljubav prema nekome tko je u potrebi, to može značajno utjecati na vašu djecu. Uz to, pomaganje i davanje je jedan od najboljih načina kako se na pravi način ”boriti” sa kulturom primanja kakva je prisutna u društvima u kojima i mi živimo.

10. Božić je vrijeme proklamacije mira

Često puta čitamo i imamo prilike gledati uznemirujuće vijesti o svijetu u kojemu živimo za koji izgleda kako je u kaosu. Nemiri tamo i onamo, prijetnje ratovima, gladi, bolesti, prirodne katastrofe, pucnjave u crkvama… Zbog svega ovoga božićna poruka o miru nam se može činiti nekako nategnutom i nestvarnom. Naša djeca mogu biti zbunjena, jer kako je moguće da usred svega ovoga Isus ipak može biti Knez Mira o kojemu govori Božja Riječ.

Prva stvar koju ovdje treba reći jest to da Njegov mir nije onakav mir kakav svijet daje. Njegov mir je puno dublji i puno vrjedniji i ne ovisi o okolnostima koje vladaju i koje se događaju oko nas. Njegov mir ovisi o Njegovoj moći i milosti koju nam daje svakodnevno. A Njegov mir nadilazi svaki razum i svako shvaćanje ovoga svijeta.

Autorica: Jennifer Slattery; Prijevod: Ivan H.; Izvor: JenniferSlatteryLivesOutLoud.com