Neuroblastom
Foto: People photo created by prostooleh - www.freepik.com

Neuroblastom je kancerogeni tumor koji nastaje u živčanom sustavu kod beba i vrlo male djece. Rijetko se javlja kod djece starije od 10 godina, kao i kod odraslih.

Stvara se uglavnom u tkivima nadbubrežne žlijezde koja se nalazi u abdomenu, ali može početi u živčanom tkivu vrata, grudi ili leđne moždine.

Međutim, iako je prisutan već na rođenju, mada su jako rijetki slučajevi da se može otkriti fetalnim ultrazvukom prije rođenja. Nažalost, uglavnom se otkriva tek kada počne rasti i širiti se na druge organe, pa se većini oboljele djece dijagnosticira prije 5. godine.

Koji su simptomi neuroblastoma kod djece?

U najvećem broju slučajeva ne postoje simptomi i detekcija je potpuno slučajna. Međutim, kako bolest napreduje karakteristična je pojava simptoma poput nadutosti trbuha, bolova, proljeva, opstipacije, pa i crijevne opstrukcije.

Što je neuroblastom i kako se liječi?
Foto: People photo created by lifeforstock – www.freepik.com

Često se u anamnezi navodi i prekomjerno umaranje, malaksalost i bolovi u kostima, a roditelji mogu napipati masu unutar trbuha. Ne isključuje se i slab rast i razvoj, gubitak apetita, mršavljenje i neobjašnjive groznice.

Nažalost, svako drugo dijete u vrijeme postavljanja dijagnoza ima metastaze, najčešće na plućima.

Kako se postavlja dijagnoza za neuroblastom?

Dijagnoza se postavlja na osnovu standardne laboratorijske, hematološke i biokemijske obrade (kompletna krvna slika sa sedimentacijom, ispitivanje jetre, bubrežni testovi, analiza stolice i urina), kao i određivanje markera tumora.

Kako se liječi neuroblastom?

Prognoza ove maligne bolesti ovisi o mjestu nastanka tumora, uzrasta u vrijeme dijagnoze, stupnja bolesti, citogenetskih abnormalnosti i udruženih urođenih oštećenja-malformacija.

Terapija je najprije kirurška, a zatim se primjenjuje kemoterapija i radioterapija ovisno o gore spomenutim čimbenicima.