Što trebamo učiniti kada razočaramo Boga?

Što učiniti kada razočaramo Boga nekim grijehom? Bog ne želi da se udaljimo od Njega. Što nam može pomoći da ostanemo u zajedništvu s Njim?

Koji je tvoj najveći grijeh? Onaj koji si obećao tisuću puta da ga nećeš ponoviti. Je li to bijes? Rekla si sebi da ćeš prestati vikati na svoga supruga … ali danas si to opet učinila. Dvaput. Je li to pornografija? Znaš da nije u redu, ali opet si sinoć pao na tom testu. Je li to kritički duh? Jednostavno ne možeš prestati kritizirati. Možda su to nečiste misli, sebičnost, pijanstvo ili zabrinutost (da, briga je grijeh).

Kada iznevjerite Boga, koji je vaš prirodni odgovor? Vjerojatno biste učinili isto što su učinili i Adam i Eva: pokušali se sakriti od Njega.

No, postoji biblijska priča o izgubljenom sinu koji je iznevjerio oca, voljene ljude, pa čak i svoje ja. Pomisao da se vrati svome domu bila je borba. Zašto? Jer sram nas tjera da vjerujemo da više nismo dobrodošli u prisustvo onih kojima smo pripadali.

Svi iznevjerimo Boga, bilo da je to nekim grijehom ili kroz neuspjeh koji nije nužno moralne prirode. Ali u našem padu, trebamo se podsjetiti da Bog nas nije razočarao. Da, povrijedili smo Ga, i to se ponovi; ugrožavamo Njegovu dobrotu i Njegovu savršenu volju za naš život. Ali Bog nas svejedno poziva da se približimo Njemu.

Isus je u Mateju 11, 28 rekao: “Dođite k meni, svi koji ste umorni i opterećeni, i ja ću vam dati odmor.” Isus nije bio zatvoren za slomljeno, odbačeno i nemoralno. U stvari, On je išao tamo gdje su bolesni, gdje su grešnici i gdje su odbačeni. Isus je imao otvorene ruke da obnovi sve one koji su umorni, slomljeni i poraženi.

Jakov 4, 8 nam govori: “Približite se Bogu i on će se približiti vama! Očistite ruke, grešnici! Očistite srca, dvoličnjaci!” Kada se vratimo k svome Ocu, On trči prema nama i rado nas prihvaća. On će nas natjerati na promjenu. Da, On će nas htjeti očistiti od prisutnosti grijeha, ali također nas želi primiti i voljeti.

Evo što učiniti kada razočaramo Boga

Sljedeći put kada oklijevate doći Bogu, uvjereni da je razočaran s vama, sjetite se ove tri istine.

1. Bog se ne sjeća tvog prošlog grijeha

Ovo nije zato što je zaboravan. Odlučio je ne sjećati se. Jednom kada mu dođete raskajanim srcem i pokajete se, on vam briše krivicu. On to radi zato što te voli. Njegova ljubav nije poput ljubavi vašeg susjeda koji je rekao da vam je oprostio, ali je ostao ogorčen. Božji oprost je potpun i konačan.

“Kako je istok daleko od zapada, tako udaljuje od nas bezakonja naša.” Psalam 103, 12

2. Božja ljubav ne ovisi o našim postupcima
Foto: Pexels

2. Božja ljubav ne ovisi o našim postupcima

Naš grijeh ima posljedice i kada se ne priznaje, može stvoriti provaliju između Boga i nas. Ali ništa ne možemo učiniti kako bismo zaradili Božju ljubav. Jednom kada imamo odnos s Njim, On nas vidi kroz savršenu krv svog Sina. Naša pripadnost Njegovoj obitelji ovisi o onome što je Isus učinio na križu.

“A Bog pokaza ljubav svoju prema nama ovako: dok još bijasmo grešnici, Krist za nas umrije.” Rimljanima 5, 8

3. Bog vidi cijelu priču

Bog je sveznajući i on zna što ćemo reći ili učiniti prije nego što uopće pomislimo. Ne vidi samo osobu kakva si sada. On vidi osobu kojom postajete, uz pomoć njegovog Duha koji djeluje u vama. On vidi remek djelo koje je stvorio da bi činio djela koja još ne možemo zamisliti.

“Njegovo smo djelo, stvoreni u Kristu Isusu za dobra djela, koja Bog unaprijed pripravi da u njima živimo.” Efežanima 2, 10

Bez obzira gdje se danas nalazite ili koliki teret nosite, sjetite se da vas Bog vidi. Kad vas gleda, nije s prijezirom ili razočaranjem zbog onoga što ste učinili. On vas vidi savršenom i svetom ljubavlju koju ne možemo ni zamisliti ili razumjeti. Njegov rad na vama još nije završen. Želi vas oblikovati u prekrasan odraz svog Sina Isusa, ali morate živjeti s Njim do kraja svoga života.

PROČITAJTE JOŠ: