Što se u vašem tijelu događa nakon što popijete Coca-Colu?

Iako ova informacija u različitim varijantama internetom kola već godinama, nedavno se ponovno pojavila i skuplja tisuće lajkova.

Naime, infografika koja se pojavila pokazuje da što se u našem organizmu događa samo sat nakon što popijemo ovaj gazirani napitak.

Prvih 10 minuta: U tijelu smo unijeli čak 10 žlica šećera što količina više nego dovoljna za cijeli dan

20 minuta: Količina šećera izaziva navalu inzulina, a jetra ga pretvara u masnoću

40 minuta: Organizam apsorbira kofein, šire se zjenice, raste krvni tlak i blokiraju se receptori u mozgu što sprječavaju pospanost

45 minuta: Organizam stvara dopamin koji stimulira centre za užitak u mozgu

Sat vremena: Fosforna kiselina veže kalcij, magnezij i cink što dodatno potiče metabolizam. Do izražaja dolaze i diuretska svojstva kofeina pa češće mokrite i izbacujete natrij, elektrolite i vodu iz tijela. Počinjete se osjećati razdražljivo i tromo. Izbacili ste svu tekućinu iz Cole, ali s njom i korisne tvari koje je vaše tijelo moglo iskoristiti za hidrataciju organizma i jačanje kostiju i zubiju.

Spomenuta je infografika nastala na istraživanjima britanskog ljekarnika Niraja Naika koji je za Daily Mail izjavio: “Tijekom istraživanja otkrio sam da gazirana pića imaju ogroman utjecaj na krvni tlak, dijabetes i bolesti srca. No, istražujući otkrio sam i brojna druga istraživanja koja potvrđuju ono što sam doznao”.

Dodao je i da mnogo toga možemo doznati gledajući BBC-jev dokumentarac “The Men Who Made Us Fat” (Ljudi zbog kojih smo debeli).

Daily Mail kontaktirao je stručnjake koji su izjavili što misle o konzumiranju ovog pića.

“Ne radi se samo o velikim količinama kukuruznog sirupa. Tu su i soli i kofein, a gazirana su pića prepuna kiselina koja oštećuje zubnu caklinu što dovodi do karijesa. Samo jedna limenka sadržava 39 grama šećera, a to je dnevna doza”, govori dr. Sameer Pate i dodaje da je potrebno samo 20 sekundi kako bi bakterije u ustima počele proizvoditi kiselinu i nagrizati caklinu.

“Svakodnevna konzumacija gaziranih pića povećava opasnost od visokog krvnog tlaka, bolesti srca, dijabetesa i pretilosti. Dobri razlozi zbog kojih bi Colu trebalo izbjegavati”, govori nutricionistica Ella Allred dodajući da velika količina šećera koja naglo dođe u tijelo potiče gušteraču da pojačano proizvodi inzulin što kao posljedicu ima povećane šanse za razvoj dijabetesa tipa 2.

“Kofein koji unosimo Colom uništava određene receptore u mozgu. Nakon prestanka djelovanja pića postajemo dehidrirani i umorni što nas potiče da se ponovno stimuliramo na isti način. Šećer i kofein stimuliraju iste centre za užitak u mozgu kao i u slučaju kokaina i heroina – želimo još”, dodaje Allerd.

Stručnjaci preporučaju da unos šećera smanjimo na najviše sedam žličica/kockica dnevno.

Izvor: Index.hr

NAJNOVIJE!