Što trebaš napraviti kada učiniš nešto loše
Foto: Pixabay

Kad je Margritt bila mala, provodila je sa svojom obitelji svako ljeto u njihovoj vikendici, gdje su mogli mnogo toga raditi.

Često je bilo puno travo koju je trebalo kositi kosom, a pravilo je bilo da djeca u tome nisu smjela sudjelovati. Velika kosa je bila vrlo oštra i lako su se mogli na nju porezati, tako da su samo odrasli mogli njome rukovati.

Djeca su mogla pomagati u nošenju sijena i slaganju u plastove. Kasnije su mogli tim sijenom hraniti životninje na susjednoj farmi. Jednog ljeta je trava jako narasla i Margritt je smjela pomoći tati kositi travi po prvi puta.

Tata je pronašao malu kosu za nju, koja nije bila tako oštra, a on je koristio veliku. Margritt je bila vrlo sretna što je smjela raditi. Bilo je, međutim malo teže kositi travu pomalo tupom kosom, tako da je nakon nekog vremena upitala bi li ju mogla malo naoštriti. Margrittin tata nije baš bio oduševljen time, ali je pristalo da ju malo naoštri. To je puno pomoglo tako da je posao neko vrijeme bio nešto lakši.

Sunce je pržilo, tako da je tata otišao u kuću malo se odmoriti i popiti vode. Kad je Margritt ostala sama, pomislila je da bi bilo zabavno probati kositi velikom kosom, samo jednom.

Tata ju je naslonio na stablo. Ona je prišla bliže i pogledala ju. Nitko neće primijetiti ako ju bar malo isproba i onda ju vrati natrag. Uhvatila je kosu, koja je bila mnogo veća od one koju je ona koristila. Pokušala je s njom kositi, ali je teško išlo. Možda je i ona malo otupjela i treba ju naoštriti? Margritt je htjela pomoći svom ocu. Pogledala je oštricu i dodirnula ju prstom da provjeri koliko je oštra. Oštrica je bila zaista oštra i dobro je porezala prst.

Što da sad učini? Tata će sigurno biti ljut i razočaran ako primijeti da je bila neposlušna. Margrtitt je otrčala i sakrila se u vanjskom zahodu. Omotala je malo papira oko porezotine, ali krvarenje nije prestalo.

Nakon nekog vremena njezina mala sestra Hilda ju je pronašla. Otrčala je u kuću i sve rekla tati. Tata je odmah došao po Margritt. Očistili su ranu i povili lijepim zavojem. Tatu je zanimalo zašto se skrivala. Ona mu je rekla, drščući, sve što se dogodilo s kosom. Tata je rekao da ne smije više činiti takve gluposti, ali da se ne treba ni skrivati ako učini nešto pogrešno.

”Trebali si odmah doći k meni”, rekao je tata, zagrlio ju i oprostio joj to što je učinila.

Autori: Margritt Bakkewold i Ingebjorg Haugeland, iz knjige ”Bog je stvaran – 100 avantura s Bogom”