Stručnjak za zdravu prehranu: Držite se ovih pravila i nećete biti bolesni

Stručnjak za zdravu prehranu Darin Olien daje 12 pravila kojih se trebate držati ako želite spriječiti određene bolesti.

Darin Olien je ljubitelj zdrave prehrane i međunarodno priznat stručnjak za područje prehrane i zdravog načina života. Njegova knjiga “Energija u tanjuru: Pet izvora supermoći” zasnovana je na praktičnim savjetima koji će vam pomoći da bolje razumijete sebe, svoje tijelo i počnete bolje živjeti.

On donosi vam 12 pravila koja se svakodnevno moraju poštovati:

1. Popijte najmanje 30 ml vode po kilogramu mase, ili po mogućnosti više (osoba teška 55 kilograma, treba piti najmanje oko 1,7 litara vode). U svaku litru vode dodajte oko četvrtinu žličice himalajske soli. Promućkajte bocu prije ispijanja vode i uživajte u njoj.

2. Izbjegavajte šećer, ali i koncentrirane zaslađivače poput kukuruznog škroba, kao i umjetne zaslađivače – koji su još gori od šećera. Pokušajte šećer svesti na minimum. Neka to bude najmanje 10 grama po obroku.

VIDI OVO: 6 pravila zdrave prehrane koja će vam produžiti život

3. Odbacite industrijski prerađenu hranu. Jedite samo kuhanu, domaću hranu, po mogućnosti od povrća, voća i mesa.

4. Prije jela, duboko udahnite i izrazite zahvalnost. Završite s jelom kada ste siti 80%. Nakon 10 minuta osjećat ćete se potpuno zadovoljno.

5. Ne žalite se na druge ljude i to što vas navode na loš način života. Vi sami odlučujete što ćete staviti u usta. Ne žalite se na život. Ako vam se nešto ne sviđa, promijenite to. Ovo je tvoj život – ne troši ga uzalud!

6. Pripremite velike porcije salate sa začinskim biljem, mahunarkama, voćem, sjemenkama, orasima… Ne ograničavaj se. Jedi salatu koliko ti je volja…

7. Uvijek nosite odjeću od prirodnih tkanina – organski pamuk, lan, svilu, vunu, konoplju. Koža je najvažniji organ, koji mi na žalost slabo poštujemo. Odjeća koja u sebi ima umjetne materijale uništava naš najveći organ – kožu.

VIDI OVO: 6 namirnica koje trebate izbaciti iz prehrane ako želite smršaviti

8. Duboko dišite. Disanje iz nosa je jedan od najboljih načina da se oslobodite stresa.

9. Trudite se da ne pijete kavu svaki dan. Samo vam se čini da bez kave ne možete preživjeti. Postoje mnogo korisniji načini za dopunu energije. Zapamtite, kava povećava kiselost organizma i to negira sve njene prednosti.

10. Hladna voda liječi. Završite tuširanje hladnom vodom. Izađite na hladan dan u majici kratkih rukava. Blaga hladnoća potiče imunitet, pojačava sagorijevanje masti i produžava mladost.

11. Spavajte u potpunom mraku – bez telefona, sata, tableta ili televizora. Ne dopustite da vam u sobu uđe zraka svjetlosti s ulice koji se pojavljuje kroz zavjese. Ako sebi ne možete osigurati mrak, spavajte s povezom preko očiju.

12. Slušajte sebe, svoje iskustvo, intuiciju, tijelo…

NAJNOVIJE!