22 stvari koje Kristovi sljedbenici trebaju prestati činiti

Postoje stvari koje Kristovi sljedbenici trebaju prestati činiti u svom životu. Prije nego što pročitate ovo što slijedi, samo želim da znate da sam i sam kriv za to.

Kao što cijelo vrijeme govorim svojoj crkvi: „Propovijedam samom sebi!“ Kada je riječ o nasljedovanju Krista, svi smo djelo u procesu.

Za one koji me poznaju, poznata vam je moja osobnost, tako da ćete moći dešifrirati moj ton i zamisliti me kako se smijem dok ovo čitate. Za one koji me ne poznaju, pokušajte me zamisliti kako se smijem dok čitate. Stoga, nastavite i smijte se, ljubite, a možete i šaptati: „Joj.“

I da ne bi bilo zabune, riječ kršćanin se definira kao netko tko ispovijeda Krista i prihvaća Njegov nauk. Nisu samo četiri evanđelja o Njemu, cijela Biblija je o Njemu, jer je On Živa Riječ.

Ovo je popis 22 stvari za koje vjerujem da Kristovi sljedbenici trebaju prestati činiti u svom životu.

Prestanite očekivati od svijeta da mu se sviđate. Isus je rekao da će vas svijet mrziti (Ivan 15,18-27; Matej 10,22).

Prestanite potkopavati svoju braću i sestre. Pozvani smo izgrađivati jedni druge, a ne kritizirati jedni druge. Ustvari, Isus je rekao da naša ljubav jednih za druge dokazuje svijetu da smo uistinu Njegovi učenici (Ivan 13,35; 1. Solunjanima 5,11).

Prestanite ogovarati. To uključuje dijeljenje „sočnih molitvenih potreba“ bez iskrene namjere da se moli (Psalam 34,13; Psalam 101,5; Efežanima 4,29).

Prestanite zamjenjivati molitvu s „dobrim osjećajem“ i „pozitivnim mislima“. Nemojte to činiti. Jednostavno nemojte. Molitva pokreće Božju ruku, a Božja ruka pokreće svijet. Molitva je mnogo djelotvornija od toga da netko osjeća vrućinu i nesvjesnost. Usput, ne kažem da su pozitivne misli i dobri osjećaji pogrešni, samo kažem da molitva nadilazi oboje (2. Korinćanima 1,11; Filipljanima 1,19; Efežanima 6,18; Jakovljeva 5,16).

Prestanite govoriti da pokajanje nije potrebno. Zato što jest potrebno. Isus je to rekao. I samo da znate, postoji 53 referenci koje se odnose na pokajanje u Novom zavjetu. Dakle, pokajte se (Matej 5,17; Djela 3,19; Rimljanima 2,5; 2. Petrova 3,9; 1. Ivanova 1,9).

VIDI OVO: 4 grijeha protiv Duha Svetoga koje vjernici svjesno čine

Prestanite govoriti da su „neki dijelovi Biblije zbog kojih se osjećate neugodno“ nevažni spisi koji su se odnosili na to doba. Svih 66 knjiga, 1.189 poglavlja i 31.102 stihova nadahnuta je Riječ od Boga. Stoga, sljedeći put kada razmišljate o izbacivanju Starog zavjeta, samo se sjetite da ga je Isus mnogo puta citirao u sva četiri evanđelja (Ivan 1,1-4; Ivan 1,14; 2. Timoteju 3,16).

Prestanite očekivati da nevjernici/nekršćani razumiju Bibliju i/ili žive poput Krista. Dovoljno je teško samim kršćanima živjeti poput Krista, i to je nemoguće bez Njega (dok se ne skinu povezi s očiju) (2. Korinćanima 4,4; 2. Korinćanima 5,17; Galaćanima 5,24-25).

Prestanite se ponašati kao da je Veliko poslanje (Idite po svem svijetu i propovijedajte evanđelje) Veliki prijedlog. To je zapovijed. Krenite više (Matej 28,19; Marko 16,15).

Prestanite misliti da je u redu šutjeti o vašoj vjeri. Da, jednako je važno predstavljati Isusa time kako živimo, ali netko ne može odgovoriti na Radosnu vijest ako ju nije čuo… a ne mogu ju čuti ako nitko ne otvara svoja usta (Matej 10,27; Rimljanima 10,14-15).

Prestanite biti toliko strastveni kad je u pitanju vaša politička pripadnost, a ne toliko kad je u pitanju vaš odnos s Isusom. Ako se 99% onog što objavljujete na društvenim mrežama sastoji od kritiziranja vladinih dužnosnika i predsjedničkih kandidata – činite više štete nego koristi (Rimljanima 13,1-7; 2. Ljetopisa 7,14).

Prestanite koristiti Bibliju kako biste istjerali „pakao“ iz ljudi. To ne djeluje. Nikada. Ne zanima me jeste li u pravu – ako ste bezobrazni, nitko vas ne sluša. Ljubav pobjeđuje! (1. Korinćanima 13).

Prestanite s legalističkom vikom, naglim reakcijama i osudama. Time udaljavate ljude od vjere. Činite da dobra vijest postane loša vijest. Isus se sprijateljio s grešnicima. Pokušajte činiti isto i velike stvari će se događati (Marko 2,17; Luka 5,27-32; 1. Timoteju 1,15-16).

Prestanite se zvati kršćanima ako vjerujete da postoji više puteva koji vode ka spasenju. Isus je rekao da je On jedini put u nebo. Ako mu ne vjerujete, niste Kristov sljedbenik (Ivan 14,6; 1. Ivanova 2,4).

Prestanite živjeti na način kao da svi idu u nebo, a nitko ne ide u pakao. Isus je umro kako bi se cijeli svijet mogao spasiti, ali je rekao da je uzak put u nebo i malo ih je koji ga nalaze. I da se zna, propovijedao je više o paklu nego o nebu… ali to je činio bez korištenja megafona i manipulativnih taktika zastrašivanja (Matej 7,13-14).

Prestanite se ponašati kao da ste bolji od onih koji ne poznaju Isusa. Niste (Luka 18,19; Djela 10,34; Rimljanima 2,11-13).

Prestanite kritizirati vjernike koji zauzimaju biblijski stav u vezi morala i kršćanskih vrijednosti (koji su kristalno jasni u Bibliji) samo zato što ste sami kukavice. Isus nas nije pozvao da budemo politički korektni. Razvijte smjelost. I da, pokajat ću se za to što sam vas nazvao kukavicama (Djela 4–6).

VIDI OVO: 3 stvari koje Bog obećava svakom istinskom vjerniku

Prestanite ukazivati na trun u oku svoga bližnjeg dok ignorirate brvno u svom vlastitom oku. Usput, dok ovo tipkam, jedva mogu vidjeti svoj kompjutor zbog klade u svom oku (Matej 7,3-5).

Prestanite biti bezobraznik, i točka. Bez obzira na vašu poziciju (ili bilo što), ako ne možete razgovarati u ljubavi, cimbal ste što ječi i vaša je poruka uzaludna. Dakle, vjerojatno vas nisam trebao nazvati kukavicom pod brojem 16 (1. Korinćanima 13).

Prestanite braniti grijeh. Prestanite mrziti grešnike. To je jednako važno. O da, i izgubite svoj kritički pogled (Psalam 97,10; Matej 22,37-39).

Prestanite koristiti izraz „onaj tko je bez grijeha, neka prvi baci kamen“ izvan konteksta. Isus je odmah potom rekao: „Idi i ne griješi više!“ (Ivan 8,1-11).

Prestanite koristiti milost kao dozvolu da živite kako god želite. Isus je milost, stoga ga nemojte gaziti pod svojim nogama (Rimljanima 6,1-2; 1. Ivanova 2,4; Hebrejima 10,26-31).

Prestanite koristiti izraz (kada pozivate ljude u crkvu) „dođi kakav jesi“ ako ćete prigovarati kada se počnu pojavljivati (Marko 2,17; Luka 5,27-32).

Autor: Chuck Tate; Prijevod: Vesna L.; Izvor: Charisma News