3 stvari koje kršćani čine suprotno od onoga što Krist uči
Foto: Pixabay

Istina je da kršćani često djeluju suprotno Kristovim učenjima. Kažemo da slijedimo Krista, ali radimo što god hoćemo. Kažemo da volimo Boga, ali ne radimo što On uči. Kažemo da smo kršćani, ali se tako ne ponašamo prema drugim ljudima. Ne bismo trebali biti takvi.

Neki od nas to neće priznati, ali postoje vremena kada nam je jednostavno vrlo teško slijediti Krista i djelovati kako On želi. Čitamo Bibliju, no ne uspijevamo ju slijediti. Idemo u crkvu, no ponašamo se kao da ne idemo. Molimo se Bogu, no tražimo samo ono što mi želimo, a ne ono što On želi. To je pogrešno, ali je ujedno i način na koji mnogi od nas žive.

Prijatelji, nisam napisao ovaj članak kako bih kritizirao ili vrijeđao kršćane ili kako bi dao lošu sliku kršćana onima koji nisu kršćani. Pišem ovo kako bih pomogao svakoj osobi koja slijedi Krista da shvati da je vrijeme da se urazumimo. Moramo procijeniti sami sebe kako bi bolje slijedili Krista.

S tim na umu, htio bih naglasiti tri načina na koje kršćani rade suprotno od onoga što Krist nalaže. Nadam se da će vam ovo pomoći i vratiti vas na pravi put, ako je to potrebno.

1) Nismo milosrdni prema drugima

U suprotnosti smo s Kristom kada nismo milosrdni prema drugima. Biblija nam govori da je svima nama, bili mi bogati ili siromašni, udijeljena milost u Gospodinu Isusu Kristu.

Zbog toga što smo grešni i nedostojni Božje slave, mi ne zaslužujemo biti spašeni, ne zaslužujemo biti voljeni, ne zaslužujemo ništa dobro. No, Bog nas ipak toliko voli da je poslao svog jedinog Sina kako bi nam iskazao Svoju ljubav.

Kada ne pružamo milost drugim osobama, mi se ne ponašamo kao Krist. Pročitajte ovaj razgovor i shvatit ćete što želim reći:

„Tada pristupi k njemu Petar i reče: »Gospodine, koliko puta da oprostim bratu svomu ako se ogriješi o mene? Do sedam puta?« Kaže mu Isus: »Ne kažem ti do sedam puta, nego do sedamdeset puta sedam.«“ (Matej 18,21-22).

2) Kada smatramo da smo samo mi u pravu

Čim pomislimo da smo samo mi u pravu odmah smo daleko od Krista. Isus se nikada nije ponašao kao da je On jedini koji je bez grijeha, iako to jest bila istina. Nikada se nije hvalio ljudima i uzdizao se iznad drugih. On je jednostavno ukazivao na Božju pravednost svojim Riječima.

Kada se ponašamo kao da smo bolji i više sveti od drugih, pogotovo od onih koji još nisu spašeni, ponašamo se loše. Razmotrite Isusove riječi o takvim ljudima, farizejima, u Evanđelju po Mateju 23,4:

„Vežu i ljudima na pleća tovare teška bremena, a sami ni da bi ih prstom maknuli“.

Mi postajemo kao farizeji koji su spriječili ljude da uče o Bogu jer Ga ni sami nisu poznavali (vidi: Matej 23,13).

3) Kada ne služimo drugima, nego zahtijevamo da oni nas služe

Na posljetku, kada ne služimo drugima, nego zahtijevamo da oni nas služe, ponašamo se na suprotan način od onoga kako je Krist živio. On je došao na zemlju kako bi služio; ako Ga zovemo našim Gospodinom, kako onda mi možemo odbijati služiti?

Pročitajte što je rekao svojim učenicima:

„Znate da vladari gospoduju svojim narodima i velikaši njihovi drže ih pod vlašću. Neće tako biti među vama! Naprotiv, tko hoće da među vama bude najveći, neka vam bude poslužitelj. I tko god hoće da među vama bude prvi, neka vam bude sluga. Tako i Sin Čovječji nije došao da bude služen, nego da služi i život svoj dade kao otkupninu za mnoge“ (Matej 20,25-28).

Autor: JB Cachila; Prijevod: Ida U.; Izvor: Christian Today