10 stvari koje nikada ne biste trebali reći svojim roditeljima

Neke stvari nikada ne biste trebali reći svojim roditeljima. Ako ikada, u žaru svađe i rasprave, kažete neku od ovih stvari, zaustavite se i pronađite način da se ispričate.

Obiteljski su odnosi teški. Naše svakodnevne veze i interakcije vrlo su dinamične. Normalno je ponekada se ne slagati s braćom ili sestrama, rođacima, pa čak i s našim roditeljima. No, ponekad stvari izmaknu kontroli te kažemo nešto što zapravo ne mislimo. Nakon svega, ipak smo samo ljudi. Možemo svašta reći roditeljima u žaru trenutka tijekom rasprave. No, nekoliko je stvari koje nikada ne biste trebali reći svojim roditeljima.

Ako ikada, u žaru svađe i rasprave, kažete neku od ovih stvari, zaustavite se i pronađite način da se ispričate. Nevezano za težinu vaše rasprave, vaši vas roditelji vole i žele samo ono što je najbolje za vas.

“Ta reče Bog: Poštuj oca i majku! I: Tko prokune oca ili majku, smrću neka se kazni! “ (Mt 15,4)

1. Mrzim vas

Ove dvije riječi ostavljaju duboke rane. Mržnja je iznimno snažna riječ. Definira se kao osjećaj odbojnosti prema određenoj osobi. Možda ste uznemireni ili imate osjećaj gađenja, ali nikada ne biste trebali reći roditeljima da ih mrzite.

2. Zašto ste me rodili?

Vaši su vas roditelji imali jer su tako željeli. Bez obzira na to kako se vaša obiteljska dinamika tijekom godina promijeni ili kakve povremene nesuglasice imate, vi ste uvijek njihovo dijete. Još ste uvijek zjenica njihovog oka. Kao što smo i mi Isusu. Bez obzira koliko ga povremeno preispitujemo kada je riječ o raznim situacijama u našem životu, Njemu će uvijek biti drago što nas je stvorio upravo ovakve kakvi smo.

3. Nikad me ne podržavate

Mogućnost je da ako nešto radite, a vaši vas roditelji ne podržavaju, onda se ne slažu s vašom odlukom. Nije istina da vas ne podržavaju, nego se samo ne slažu s određenim izborom koji ste napravili ili koji ćete napraviti. Dok oni osjećaju da je ono što radite ispravno, podržavat će vas. Ako smatrate da ste u razdoblju kada vas vaši roditelji ne podržavaju, udaljite se i razmislite o odlukama koje donosite ili o životnom putu kojim ste krenuli.

4. Nikada ne molite za mene

Ponekada, kada se nalazimo u posebno teškoj situaciji, čini nam se da se nitko ne moli za nas. Čini se kao da udarci neprestano dolaze, a kraj se ne nazire. Nemojte se iskaliti na svojim roditeljima i pretpostaviti da ne mole za vas. Gotovo sigurno su im koljena prilijepljena za pod u neko vrijeme tijekom svakog dana dok mole za vas.

5. Više volite brata/sestru nego mene

Ponovno se vraćamo onoj obiteljskoj dinamici. Ovo je jedna od rečenica koju roditelji neprestano čuju. Nije problem u nejednakoj ljubavi između vas i vaše sestre ili vašeg brata. Nemojte ih za to optuživati. Kao što je Isusova ljubav posebno skrojena za svakog od nas, tako vaši roditelji vole vas i vašu braću/sestre na poseban način kao pojedince.

6. Zašto me niste naučili što je ispravno, a što ne?

Naši nas roditelji uče razlikovati što je dobro, a što loše kada smo jako mladi. Uče nas da budemo poslušni, da pazimo što govorimo, te budemo dobri prema drugima. Važan je način na koji se nosimo s naučenim kako odrastamo i utjecaj naših odluka na poimanje onoga što je ispravno, a što ne.

7. Da mi barem vi niste roditelji

Ovo je jedna od najgorih stvari koje možete reći roditeljima. Oni su odabrali donijeti vas na ovaj svijet i voljeti vas i voditi. Kada ste tinejdžer možete imati ovakve misli s vremena na vrijeme. No, kada odrastete, pogledajte na svoje prijatelje i njihove odnose s roditeljima te onda procijenite svoju situaciju. Vjerojatno je bolja nego vam se čini, pogotovo ako su vaši roditelji još uvijek u braku, ili, ako su rastavljeni, još uvijek su blizu vas.

8. Bili ste mi loš primjer dok sam odrastao/odrastala

Roditeljstvo nije za slabe. Vaši su roditelji dali sve od sebe kada su vas odgajali i vjerojatno su i napravili neke pogreške. Naučite opraštati jer nitko nije savršen.

9. Hvata me umor od toga koliko vam pomažem

Kako vaši roditelji stare, sve će im više biti potrebna vaša pomoć. Zaustavite se na trenutak i razmislite o svim trenutcima kada su oni vama pomogli. Od trenutka da ste napravili svoje prve korake, vezanja tenisica, do pomaganja tijekom fakulteta i sl. Jedino je pravedno da se potrudite i pomognete im u njihovim kasnim godinama.

10. Ne želim provoditi vrijeme s vama

Istina, ovo vrijedi za neke ljude. Neki od nas imaju roditelje oko kojih nam nije ugodno biti. No, zapovjeđeno nam je poštovati majku i oca te trebamo provoditi makar neko vrijeme  s njima. Moj odnos s jednim od mojih roditelja je ovakav, tako da razumijem. No, čak i kada vidim ovog roditelja provodim vrijeme s njim i zovem ga na telefon svakih nekoliko tjedana. Koliko god bih i željela, ne kažem im da ne želim provoditi vrijeme s njima, nego činim kako se od mene očekuje. Bez obzira kakva je vaša veza s roditeljima, trebali bi ovo uzeti u obzir.

Brinete li se još uvijek da ćete u ljutnji reći neku od ovih stvari ili da ćete ju slučajno spomenuti? Pomolimo se.

Dragi Bože,

Znam da moja veza s mojim roditeljima ima dobrih i loših dana. Molim te da mi daš mogućnost vidjeti obje stane kada smo u svađi. Pomozi mi da držim svoj jezik za zubima i ne kažem nešto što ću požaliti. Molim te pomozi mi da se sjetim svih trenutaka kada su mi tijekom godina pomogli i da oprostim njihove pogreške. Molim te, u Tvoje Ime. Amen.

Autorica: Carrie Lowrance; Prijevod: Ida U.; Izvor: Crosswalk.com

PROČITAJTE JOŠ: