Iako smijete procjenjivati i suditi stvari, nikada ne biste trebali činiti jednu stvar, a ta je osuđivati druge. Postoji velika razlika između ”suditi” i ”osuditi”. 

Ne znate li, da će sveti suditi svijetu? I ako ćete vi suditi svijetu, niste li vrijedni suditi najneznatnijim stvarima“? (1. Korinćanima 6, 2) 

Kada netko kaže da kršćani nikada ne bi trebali suditi, to je netočno. 

Nije li Isus rekao: „Ne sudite, da vam ne bude suđeno“? (Matej 7, 1) 

Jest, ali ne nastavio i rekao: „Čuvajte se lažnih proroka koji dolaze k vama u ovčjem odijelu, a iznutra su vuci grabežljivi“. (Matej 7, 15) 

Osim ako ne donesemo neku vrstu suda, kako ćemo drugačije znati je li netko lažni prorok? Postoji prostor za sud. Biblija čak kaže: „Ta vrijeme je da započne Sud – od doma Božjega. No ako već od vas započinje, kakav je onda svršetak onih što nisu poslušni Božjem evanđelju“? (1. Petrova 4, 17) 

Isto tako, 1. Korinćanima 6, 2 kaže nam: „Ne znate li, da će sveti suditi svijetu? I ako ćete vi suditi svijetu, niste li vrijedni suditi najneznatnijim stvarima“? 

Postoje mnogi stihovi koji zapravo uče da mi kao kršćani trebamo suditi, raditi procjene i primjenjivati razlikovanje. 

VIDI OVO: Kada kršćani trebaju suditi, a kada ne trebaju?

Stoga da, trebamo raditi ocjene u prosuđivanju. To je vrlo važno. No s obzirom na to, što je Isus uistinu mislio kada je rekao: „Ne sudite, da vam ne bude suđeno“? 

Bolji način za prijevod ove Isusove izjave iz Matejevog evanđelja je ovaj: „Nemojte osuditi, kako ne biste i vi bili osuđeni“. Postoji velika razlika između ”suditi” i ”osuditi”. 

Kao Kristovi sljedbenici, trebamo donositi prosudbe, stvarati procjene i koristiti naše razlikovanje. No, ne smijemo osuđivati druge. Trebamo suditi u smislu raspoznavanja nečega, ne zbog osude. 

Trebamo se suzdržati od hiper-kritičkog, osuđujućeg suda. Kao što je pokojni J. Vernon McGee ukazao: „Jedino što neki kršćani rade jest prebrzo zaključivanje i gaženje drugih“. 

Iako bismo trebamo procjenjivati i suditi stvari, nikada ne bismo trebali osuđivati druge. 

Autor: Greg Laurie; Izvor: Harvest.org