Novo istraživanje iz Kine tvrdi da gotovo svatko tko je prebolio koronavirus razvija antitijela na bolest Covid-19, prenosi Daily Mail.

Istraživači iz Kine s Chongquing medicinskog sveučilišta ustanovili su da su se kod 95 posto od 285 pacijenata koji su preboljeli koronavirus razvile stanice koje se bore protiv virusa.

Oboljeli su razvili antitijela protiv zaraze koronavirusom

U SAD-u se povećava testiranje na antitijela kako bi se utvrdilo tko je već imao ili razvio potencijalnu zaštitu protiv ponovne zaraze koronavirusom.

Ipak, ostaju mnoga pitanja vezana za antitijela: razviju li ih svi, koja je razina antitijela potrebna za pružanje zaštite i koliko dugo ta zaštita traje?

– Nedavna studija pomaže da se odgovori na jedno od tih pitanja i donosi potrebno objašnjenje – napisao je dr Francis Collins s Nacinalnog instituta za zdravstvo iz Britanije.

VIDI OVO: 7 ranih znakova koronavirusa

Antitijela su imune stanice koje tijelo razvija kao odgovor na određene patogene

Ako nikada niste naišli na bakteriju ili virus, poput Covid-19 nećete imati ni antitijela na njega.

Ipak, kao odgovor na većinu zaraza, tijelo počinje stvarati antitijela koja će prepoznati i ciljati zarazu ako se ponovo pojavi i uglavnom će je neutralizirati.

Na osnovu onoga što su znali o drugim koronavirusima, poput onih koji izazivaju običnu prehladu pa i epidemiju SARS-a iz 2003. godine, znanstvenici su zaključili kako je velika vjerojatnost da će ljudi razviti antitijela i na novi koronavirus.

Istraživači s medicinskog fakulteta iz Hong Konga pratili su krv 258 pacijenata kako bi otkrili znakove imunih stanica.

VIDI OVO: Veliko otkriće: Otkriveno antitijelo koje sprječava novi koronavirus u zarazi ljudskih stanica

Tijelo proizvodi dvije vrste antitijela na zarazu

Tijelo proizvodi dvije vrsta antitijela na zarazu: imunoglobulin M i imunoglobulin G.
Prvi se proizvodi rano nakon zaraze i samo 40 posto pacijenata razvilo je ova antitijela tijekom prvog tjedna nakon zaraze. Ipak nakon dva tjedna njih 95 posto razvilo je imunogloulin M.

Ono što je važnije, svi su proizveli imunoglobulin G, antitijela koja se duže razvijaju, ali su sigurnost za dugoročniju zaštitu.

Da bi znali koliku zaštitu pružaju, istraživači će ih morati nastaviti pratiti pa ih možda i ponovno izložiti virusu kako bi ustanovili štite li ih antitijela od virusa.