Naslovnica Novosti Svijet Svećenice postale većina u Švedskoj crkvi, no to nije sve

Svećenice postale većina u Švedskoj crkvi, no to nije sve

Svećenice su od ove godine postale većina u Švedskoj crkvi. Od 3.060 zaređenih svećenika u Švedskoj crkvi, njih 1.533 ili 50,1 posto su žene. 

Švedska trenutno ima nadbiskupicu Antje Jackelen, a 2009. godine Eva Brunne postala je prva otvoreno lezbijska biskupica na svijetu.

Švedska crkva, najveća luteranska zajednica u Europi, bila je državna Crkva do 2000. godine. Među 10,5 milijuna stanovnika, ova crkva i dalje ima gotovo šest milijuna članova, što ne znači da su Šveđani posebno religiozni.

Sve do 1996. godine sva je novorođenčad automatski postajala članovima Švedske crkve, ali posljednjih godina članstvo rapidno opada, posebno među mlađom populacijom, piše švedski portal The Local.

Međutim, čak i među onima koji su registrirani u bivšoj državnoj Crkvi u manjini se nazivaju predanim kršćanima.

VIDI OVO: Veliki otpad od vjere: Luteranska crkva u Švedskoj ostaje bez vjernika

Šveđani spadaju u najmanje religiozne narode

Prema istraživanju Gallup Internationala, Šveđani spadaju u najmanje religiozne narode na svijetu. Samo petina stanovnika izjašnjava se kao vjernici, a samo dva posto članova Švedske crkve redovno dolazi na nedjeljno bogoslužje.

Za vrijeme pokreta za oslobađanje žena, ranih 70-ih godina, veliko istraživanje pokazalo je da 95 posto vjernika podržava zaređenje žena, ali samo 50 posto klera.

“Crkva je postala liberalnija i danas je bliža društvu. Dok sam bila mlađa, pastori su uglavnom nastupali s pozicije moći. Danas, djelomično zbog utjecaja žena, Švedska crkva više ne predstavlja autoritet. Razlog njenog postojanja preusmjerio se na služenje ljudima”, kaže svećenica Susann Senter.

Po svemu sudeći, ovo nema veze s istinskom Kristovom Crkvom koja se liberalističkim idejama, protivnima Svetom pismu, ne smije prilagođavati svijetu. Dapače, Crkva u Isusovo ime treba osvajati društvo za Njega te naviještati obraćanje za spasenje i promjenu u skladu s Njegovom Riječi.

NAJNOVIJI ČLANCI