Švedska crkva savjetuje svoje svećenike da Boga prestanu nazivati ”Gospodinom”

Švedska Crkva Bog Gospodin
Foto: Wikipedia

Švedska crkva smatra da svećenici ne bi trebali oslovljavati Boga kao osobu muškog roda.

Ista crkva je pozvala svoje svećenstvo da se, kad govori o vrhunaravnom božanstvu, suzdržava od korištenja termina “Gospodin” ili “On” već da jednostavno govore – Bog. Tako je u subotu objavio AP. Jer, Bog je rodno (ili ako hoćete spolno) neodređeniji termin.

Odluku je Evangelička luteranska crkva, nekad državna, donijela ovog četvrtka, nakon osmodnevnog zasjedanja, ažurirajući svoj 31 godinu star priručnik koji savjetuje kako voditi službu i pokriva pitanja jezika, liturgije, himana i drugih aspekata. Odluka tijela koje broji 251 članicu i člana stupa na snagu na Duhove iduće godine (20. svibnja).

Nadbiskupica Švedske crkve Antje Jackelén je švedskoj agenciji TT da je na konferenciji 1986. godine već bilo rasprave o uključivijem jeziku. Christer Pahlmblad, pomoćni profesor teologije na sveučilištu u Lundu za danske je novine Kristeligt Dagblad rekao kako se tom odlukom “potkopava doktrina Trojstva i zajedništvo s drugim kršćanskim crkvama. Stvarno nije mudro da Švedska crkva bude poznata kao ona koja ne poštuje zajedničko teološko nasljeđe”.

PROČITAJTE:   Je li protestantizam deformirao ili reformirao Crkvu?

Sofia Pedersen Videke, čelnica crkvenog odbora za bogoslužje, odbacila je kritike te istaknula da je cilj bio samo ujednačiti priručnik s novim prijevodom Biblije.

“Bog je iznad “on” ili “ona”, Bog je mnogo više. Želimo varijacije u načinu kako se tko izražava, kao i u Bibliji”, rekla je za Thelocal.se dodajući kako je “on” uz Boga zamijenjen samo na jednom mjestu. Duh Sveti je međutim postao ženskog roda, kao u hebrejskom te u novom švedskom prijevodu Biblije  (“den heliga anden”, a ne  “den helige ande”), piše Jutarnji.hr.

Reci što misliš