Švedska vlada neće preporučivati cjepivo protiv koronavirusa mlađima od 18 godina. Djeca virus prenose na ograničeni način tako da im cjepivo nije potrebno, smatraju švedski stručnjaci.

S druge strane, zdravstvene vlasti Švedske preporučuju cjepivo odraslim osobama, posebno onima koje su osjetljiva grupa i starijima.

Glavni švedski epidemiolog Anders Tegnell objasnio je da Švedska funkcionira po načelu dobrovoljne vakcine, a tako je bilo i za vrijeme prošlih pandemija kada je cijepljen veliki broj ljudi.

“Vjerojatno smo imali najveći postotak cijepljenih na svijetu. Na početku neće biti najrelevantnije cijepiti djecu, nego one koji su rizična grupa – starije i one koji sa njima rade”, rekao je Tegnell.

VIDI OVO: 7 ranih znakova koronavirusa

Dok su u većini evropskih zemalja od početka pandemije COVID-19 na snazi bile vrlo restriktivne protuepidemijske mjere, vlasti u Švedskoj su primjenjivale kontroverzni, znatno blaži pristup, pa je tamošnje stanovništvo bilo suočeno s malim brojem ograničenja u svakodnevnom životu.

Stopa smrtnosti od COVID-a 19 u odnosu na broj stanovnika u Švedskoj je uslijed toga tijekom proljeća bila znatno viša nego u drugim nordijskim zemljama, pogotovo zbog prodora koronavirusa u staračke domove, a za istragu o tome zadužena je posebna vladina komisija.

Međutim, porast broja zaraženih u Švedskoj danas je jedan od najnižih u Europi, u situaciji kada se veliki dio Starog kontinenta ponovo suočava s izrazitijim širenjem zaraze.