Švedska bilježi nove uspjehe u borbi s koronavirusom. Sedmodnevni prosjek smrti povezanih sa zarazom je ravan nuli.

Mnoge europske, pa i svjetske zemlje u posljednjih nekoliko tjedana bilježe najviše stope zaraze od pojave koronavirusa, potkraj veljače. Švedska, koja je često bila kritizirana zbog svog ležernog pristupa i labavih epidemioloških mjera, s druge strane, bilježi obrnutu situaciju.

Zaraze na najnižoj razini od početka pandemije

Kod njih su trenutačno dnevne brojke novih slučajeva zaraze na najnižoj razini od početka pandemije. U utorak je, što je najmanje od 13. ožujka, a svega 1,2 posto od 120.000 testova učinjenih proteklog tjedna bilo je pozitivno, piše Guardian.

Prema Europskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) kumulativni broj novih slučajeva u 14-dnevnom razdoblju u Švedskoj iznosi svega 22,2 na 100.000 stanovnika.

Usporedbe radi, u Hrvatskoj je ta brojka u proteklom 14-dnevnom razdoblju 81,7 novih slučajeva na 100.000 ljudi.

Osim toga, Švedska ima manje novozaraženih po danu od svojih susjednih zemalja, a na intenzivnoj njezi se nalazi svega 13 osoba oboljelih od COVIDA-19.

VIDI OVO: Švedski epidemiolog objavio pozitivne vijesti iz Švedske

Nemaju ponovnog izbijanja bolesti u odnosu na druge zemlje

Frapantan podatak, a možda i najbolji pokazatelj opravdanosti njihova modela borbe protiv pandemije jest to da im je sedmodnevni prosjek smrti povezanih sa zarazom – ravan nuli.

“Nemamo ponovnog izbijanja bolesti kakvu imaju mnoge zemlje”, rekao je glavni švedski epidemiolog i kreator, po mnogima kontroverznih mjera, Anders Tegnell.

On je dodao da su građani uglavnom zadovoljni njegovom epidemiološkom strategijom: “Na kraju ćemo vidjeti koliku će razliku imati strategija koja je održivija i koju možete dugo zadržati, nasuprot strategije koja znači da se zaključate, otvorite, pa opet zaključate i onda sve iznova.”

Nošenje maski u Švedskoj nije niti preporučeno

Od 10 milijuna stanovnika Švedske je zatraženo, a ne naređeno, da poštuju fizičku distancu te da rade od kuće ako je moguće. Trgovine, ugostiteljski objekti i teretane su cijelo vrijeme otvoreni, a nošenje maski nije niti preporučeno, a kamoli propisano.

Doduše, zabranjena su okupljanja više od 50 ljudi, a starijima od 70 godina je naloženo da se samoizoliraju. Škole su donedavno bile zatvorene samo za učenike starije od 16 godina, piše Net.hr.