Švicarska protestantska crkva podržala istospolne brakove
Foto: Evangelical Focus

Povijesna protestantska crkva u Švicarskoj izglasala je istospolne brakove u svojim crkvama.

Federacija švicarskih evangeličkih crkava (SEK) ujedinjuje 26 regionalnih protestantskih crkava u središnjoj europskoj zemlji. Nakon onoga što je opisano kao “živahna”, ali poštovana rasprava tijekom jesenjske skupštine SEK-a, 45 delegata glasalo je za, 10 protiv i 5 suzdržanih, piše Evangelical Focus.

Većina onih koji su podržali novo stajalište odnosila se na ranije usvojena stajališta od strane “crkvenog parlamenta” SEK-a, koja je izjavila da netko ne bira svoju seksualnu orijentaciju, ali je određena od strane Božjom kreativnom voljom.

VIDI OVO: Gdje u Bibliji piše da je homoseksualnost grijeh?

Glasanje je uslijedilo dok švicarski nacionalni parlament radi na usvajanju novog zakona “Brak za sve” koji bi izjednačio prava istospolnih brakova s onima heteroseksualnih brakova.

SEK sada službeno „podržava otvaranje homoseksualnog braka“ i „potiče sve crkve članice da primijene novu građansku definiciju braka za blagoslov brakova“. Također “potiče sve crkve članice da poštuju slobodu savjesti svećenika”. Regionalne SEK crkve u svakom švicarskom kantonu sada će imati zadnju riječ o ovim novim smjernicama.

Slobodni evangelički kršćani u Švicarskoj nadmoćno se ne slažu s odlukom protestantske crkve. Peter Schneeberger, predsjednik Udruge slobodnih crkava (VFG), reagirao je na vijest rekavši da “brak između muškarca i žene još uvijek ima poseban status za nas, temeljen na njegovom prepoznatljivom potencijalu i Božjem nalogu stvaranja”. Dodao je da se položaj protestantske crkve sada protivi položaju “većine svjetskih crkava”.

VIDI OVO: Zašto homoseksualnost nije poput ostalih grijeha?

U međuvremenu, Švicarski evangelički savez (SEA), koji među svojim članovima ima i slobodne evangeličke crkve i protestantske zajednice, također je izrazio svoje razočaranje odlukom SEK-a, koju je opisao kao “korak u pogrešnom smjeru”, prenosi Živa Riječ.