Švicarski biskup kazneno prijavljen jer je citirao Bibliju o homoseksualnosti

Švicarskog biskupa Vitusa Huondera je 10. kolovoza kazneno prijavila krovna švicarska LGBT udruga “Pink Cross” jer je u svojem izlaganju o braku, obitelji i seksualnosti citirao Bibliju u dijelu koji se odnosi na homoseksualnost, što je ta udruga interpretirala kao poziv na ozakonjenje smrtne kazne prema homoseksualnim osobama.

Vitus Huonder, biskup biskupije Chur, održao je 31. srpnja 2015. predavanje mladim njemačkim katolicima u Fuldi na temu seksualnosti, braka i obitelji: “Brak: dar, sakrament i poslanje.” U izlaganju biskup Hounder citira nekoliko puta Sveto Pismo i daje tumačenje citata, između ostalog i Levitskog zakonika: “Ne lijegaj s muškarcem kako se liježe sa ženom! To bi bila grozota” (18, 22). “Ako bi muškarac legao s muškarcem kao što se liježe sa ženom, obojica bi počinila odvratno djelo. Neka se smaknu i krv njihova neka padne na njih” (20, 13).

Nakon predavanja, LGBT udruga “Pink Cross” interpretirala je da biskup poziva na “ponovno uvođenje smrtne kazne za homoseksualce”, a u medijima se podigla prava bura te je u samo 5 dana, od 1. do 4. kolovoza, protiv biskupa objavljen 221 članak.

Što su vidjeli kao kontroverzno?

U nastavku donosimo prijevod cijelog dijela izlaganja koji se odnosi na kontroverzne citate:

“Ova dva citata [Levitski zakonik 18,22 i 20,13],” navodi biskup Huonder, “uzeta zajedno s nekoliko drugih iz Svetog Pisma – posebno iz Levitskog zakonika – predstavljaju Božji poredak koji vlada našim razumijevanjem seksualnosti. U ovom slučaju, radi se o istospolnim činima. Citirani pasusi bi sami bili dovoljni da daju odgovor na homoseksualnost iz perspektive naše vjere. Njihova težina ima značenje za definiciju braka i obitelji. Ne postoji pluralnost modela za brak i obitelj. Čak i govoriti takvo što je već napad na Stvoritelja, kao i na Spasitelja i Posvetitelja, koji je Trojedini Bog. Pastoralna briga se treba orijentirati prema Božjem poretku. Njezina misija, poduzeta u svijesti za spasenje duša, tj. u pastoralnoj ljubavi – i u kontradikciji punkom humanizmu – je osloboditi čovječanstvo od stanja pale ljudske prirode i uzdići ga u život djece svjetlosti (Efežanima 5, 8). Vjera je za svakoga, čak i za one s homoseksualnim sklonostima, izvor utjehe i može voditi preusmjerenju takve orijentacije prema gospodarenju spolnim nagonima i u usmjerenju života pojedinca u skladu s božanskom odredbom.”

Biskup je sve pojasnio, ali LGBT zajednici to nije dovoljno

Kao odgovor na žestoke kritike, biskup Hounder je u priopćenju izjavio da je njegovo izlaganje krivo protumačeno te da nije bilo usmjereno protiv homoseksualaca, objašnjavajući da se on u svojem pastoralnom radu s takvim osobama uvijek rukovodi ljubavlju i poštovanjem. Priznao je da se njegovo izlaganje može krivo shvatiti bez poznavanja teologije te se u intervjuu za Blick.ch ispričao svima koji su se našli povrijeđenima. Također je naglasio da se radi o akademsko-teološkom predavanju te o odnosu Starog i Novog zavjeta, tj. da se u svjetlu težine odredaba Starog zavjeta može vidjeti što je Isus donio čovječanstvu (primjerice kada onima koji žele kamenovati preljubnicu, isto prema Levitskom zakoniku, Isus kaže: “Tko je od vas bez grijeha neka prvi baci kamen”, te preljubnici poručuje da je ne osuđuje, ali i da više ne griješi.)

Ova pojašnjenja nisu bila dovoljna za Bastiana Baumann, direktora LGBT udruge “Pink Cross”, koji je za Newsweek izjavio: “Nije uopće upitno o čemu je on [biskup] govorio – nema uopće nesporazuma (o tome je li biskup pozivao na uvođenje smrtne kazne za homoseksualce). Mi uopće ne trebamo ljubav ili milost od Crkve, mi ne prihvaćamo njegovu ispriku.”

Ukoliko se pokaže da je biskup kriv, slijedi mu do 3 godine zatvora.

Izvor: Narod.hr