Svirač Panove frule izveo „Milost“ u austrijskim planinama, postao je pravi hit

David Döring je svjetski priznati svirač Panove frule čija je izvedba pjesme „Milost“ u austrijskim planinama postala pravi hit diljem svijeta. 

Iako je glazba očito snimljena u studiju, predivna pozadina i mjesto spota oduzimaju dah te su savršena podloga za tako predivnu svetu pjesmu. 

No, zašto Panova frula? 

Iako nije poznat instrument, Panova frula proizvodi predivan zvuk. Takve frule se prave od raznih vrsta drva i materijala. Ime joj potječe od grčkog boga Pana koji se često na slikama prikazuje s tim instrumentom. 

No, zanimljivo je da se takva frula pojavljuje u umjetnosti mnogih civilizacija i drevnih naroda koji inače nemaju nikakvih dodirnih točaka. 

Svira ju se upuhujući zrak kroz cijevi iste duljine koje su iznutra obložene voskom na određenim dijelovima što dovodi do razlike u zvuku. 

David svira na drvenoj Panovoj fruli sastavljenoj od 25 cijevi što mu omogućava sviranje različitih nota. Njegova je frula dosta velika i zakrivljena te zahtjeva dosta kretanja i korištenje obje ruke prilikom sviranja. No, dovoljno je malena da ju ponese u planine i tamo stvori nešto predivno. 

VIDI OVO: Žena pjeva ”Milost” svom umirućem mužu

Naravno, zbog mjesta snimanja zvuk ne možemo čuti u originalu, ali je i studijska verzija jednako zanosna. 

David je odabrao pjesmu „Milost“ jer ima posebno mjesto u njegovom srcu. U tekstu priloženom uz snimku, David je rekao da ta pjesma ima „posebnu moć“ i da opisuje životna iskustva čovjeka koji je mnogo toga iskusio u životu, koji je vidio pozitivne, ali i negativne aspekte života, no u konačnici je svjestan da je Božja milost ta koja donosi spasenje. 

On čak poziva na vraćanje milosti u svijetu koji je, čini se, izgubio pojam o značenju te riječi – posebice kada je riječ o kršćanima za koje ta riječ ima posebno značenje. 

Čak i među ne religioznima ova pjesma izaziva posebne osjećaje. Pravi izvođač ju može približiti svakome. Upravo je to David učinio. 

Pogledajte snimku i sami se uvjerite.