Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) javlja da je 60 posto, od deset milijuna oboljelih diljem svijeta, registrirano u lipnju, što, upozorila je, pokazuje da se epidemija pogoršava, a ne da slabi.

Direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je da se dnevno zabilježi i do 160.000 slučajeva i pozvao sve države da sveobuhvatno pristupe borbi protiv koronavirusa.

“Pronađite, izolirajte i brinite o svakom slučaju, pratite i stavljajte u karantenu njihove kontakte, obucite i opremite zdravstvene radnike, obrazujte i osnažite građane da mogu čuvati sebe i druge”, rekao je Tedros.

Tedros je upozorio da zemlje koje primjenjuju samo dio mjera imaju dug put pred sobom.

“Ne samo testiranje. Ne samo fizička distanca. Ne samo praćenje kontakata. Ne samo nošenje maski. Nego sve odjednom”, rekao je on i naglasio da je jedna od stvari koju je naučio u proteklih šest mjeseci da nikad nije kasno da se promijeni situacija u nekoj zemlji.

VIDI OVO: 7 ranih znakova koronavirusa

Nošenje maski nekada može spasiti život

Direktor WHO-a napomenuo je da nošenje maske nekada može spasiti život.

Bliskoistočne zemlje dostigle su kritičan prag u odgovoru na pandemiju koronavirusa, nakon što su mjere karantina postepeno ublažene uz otvaranje granica, priopćila je Svjetska zdravstvena organizacija.

Ahmed Al-Mandhari, direktor WHO-a za regiju istočnog Sredozemlja, izjavio je da je broj zabilježenih slučajeva zaraze koronavirusom u lipnju bio viši nego tijekom četiri prethodna mjeseca zajedno.

On je rekao da je oko 87 posto smrtnih slučajeva od posljedica COVID-19 potvrđen u samo pet zemalja regije – Iranu, Iraku, Saudijskoj Arabiji, Egiptu i Pakistanu, prenosi BBC.

Manje slučajeva zaraze koronom zabilježeno je u Siriji i Jemenu, međutim, Al-Mandhari smatra da je ovo najvjerojatnije posljedica poteškoća u provođenju testiranja, liječenja i praćenja kontakata oboljelih, zbog rata u ovim zemljama.