Ljudi koji su osjetili koronavirus na svojoj koži naveli su da su se u nekim trenucima bolesti osjećali bespomoćno, a jedan liječnik je otkrio tehniku disanja za koju tvrdi da može da ublaži simptome.

Pacijenti koji su liječeni od koronavirusa prepričavali su razne faze bolesti Covid-19. Simptomi su uključivali intenzivne epizode kašlja i otežano disanje jer je ovaj virus prije svega respiratorna infekcija pa su pluća najteže pogođena zarazom.

Dr. Sarfaraz Munshi, vođa hitne njege u Queens bolnici u Velikoj Britaniji podijelio je na društvenim mrežama tehniku disanja koja bi mogla ublažiti simptome koronavirusa.

Dr. Munshi kaže da je ovu tehniku razvila njegova kolegica Sue Elliot, glavna medicinska sestra koja redovno koristi ovu tehniku kod pacijenata na odijelu intenzivne njege.

VIDI OVO: Liječnik upozorio sve muškarce koji imaju ovakvu građu: Čuvajte se, vi ste u većem riziku

Kako ova tehnika disanja funkcionira?

Za početak trebate napraviti pet dubokih udisaja i zadržati ih svaki put pet sekundi.

Na šestom udisaju zadržite dah na pet sekundi, a zatim se nakašljite, pokrivajući usta. Zatim ponovite ovaj postupak.

Sljedeći korak je da legnete na trbuh na krevet s jastukom ispod vas i narednih deset minuta dišete dublje nego inače.

– Ovo je najvažniji dio jer ležanje na leđima vam može zatvoriti male dišne kanale. Imajte na umu da je veći dio pluća na leđima, a ne na prednjem dijelu tako da ležanjem na leđima pokriva manje dišne kanale. Ovo nije dobro tijekom razdoblja zaraze i može dovesti do atelektaze koja može dovesti do sekundarne upale pluća – objasnio je liječnik.