križ oko vrata
Screenshot

U islamskim zemljama kršćanima može biti ozbiljan problem ako nose kršćanske simbole, kao primjerice lančić s križem. U Saudijskoj Arabiji na snazi je izričita zabrana. Kršćanski simboli slove kao uvreda islama.

Na liberalnom Zapadu još ne postoje neke zakonske zabrane koje idu toliko daleko,  no unatoč tome netrpeljivost prema svemu kršćanskom raste i sve je više slučajeva u kojima se kršćanima predbacuje nošenje kršćanskih simbola a poneki poslodavci ih strogo zabranjuju.

Na zapadu se to ne tumači kao uvreda islamu, već nešto još gore. Kršćanski simboli gledaju se kao povreda ‘neutralnosti’ i takozvanih ‘univerzalnih vrijednosti’.

Prošlog mjeseca žrtva velike hajke bila je  voditeljica vijesti TG1, najvažnije emisije vijesti Talijanske državne televizije RAI 1., Marina Nalesso. Naime ona se zamislite usudila izaći pred kamere s jasno vidljivim križićem.

Radikalni ateist i član Gradskoga vijeća grada Torina Silvio Viale, uništavao je voditeljicu vijesti preko Twittera.

‘Arogancija krunice oko vrata voditeljice’ pisao je Viale.  Posljedica je bila pravi pravcati napad s plodovima mnoštva psovki i uvreda na račun voditeljice, istaknute katolkinje. Po društvenim mrežama zaredale su brutalne uvrede, ismijavanja i prijetnje ateista  kao i muslimana koji kao da čekaju da se brzo prebace na protukršćanski vlak, netrpeljivosti prema kršćanima.

Kritičari su stvorili društveni pritisak kojemu većina popusti. Nalesso ipak nije popuštala pritiscima te je na svojom internetskoj stranici napisala: ’Nosim križić zbog vjere i da bi svjedočila’. Više o tome ne može reći jer njoj kao novinarki RAI-a nije dopušteno davati intervjue bez dopuštenja uprave Televizije.

U propagandi odbacivanja kršćanskih simbola pokazuju dvije strane iste medalje. Iza zapadnoga relativizma prepoznaju se stariji oblici mržnje prema kršćanima.