Oznaka: reformacija

Protestantska reformacija je nastala kao odgovor na četiri osnovna pitanja ili doktrine u pogledu kojih su reformatori vjerovali da Rimokatolička Crkva griješi.
Martin Luther je rođen 10. studenog 1483. godine u Eislebenu u Njemačkoj, u neplemićkoj obitelji seljačkog podrijetla, u kojoj je strogo odgojen.
Jeste li i vi povjerovali u ove mitove o Martinu Lutheru, začetniku Reformacije?
Bio je složena i kontroverzna ličnost, a njegova ostavština je komplicirana. No, 470 godina nakon njegove smrti, on i dalje ima važan utjecaj na Crkvu.
Prilikom susreta s luteranskim i rimokatoličkim hodočasnicima u Vatikanu, papa Franjo je prilazeći pozornici prošao pored kipa protestantskog reformatora Martina Luthera.
Danas u svijetu ima više od četiristo milijuna pripadnika crkava europske reformacije: reformiranih – prezbiterijanaca, evangelika i anglikanaca, a ukupan broj vjernika koji nasljeduju reformacijsku pobožnost je veći od osamsto milijuna.
Klasično razmišljanje prosječnog čovjeka u Hrvatskoj jeste - Ma sve su to sektaši! Ovo dalje podrazumijeva niz drugih loših zaključaka koji se povezuju s riječi sektaš.

NAJNOVIJE