Terapijski pas tješi djecu
Snimka zaslona

Ovaj terapijski pas stoji kraj mladih žrtava nasilja dok one svjedoče na sudu te im omogućuje da ga uhvate za dlaku dok se prisjećaju strašnih sjećanja.

Svjedočenje na sudu nije lako, a djeci koja svjedoče slučajeve zlostavljana iskustvo može biti vrlo traumatično.

Za mnogu djecu samo pojavljivanje na sudu može uzrokovati dodatnu traumu, uz ono što se dogodilo u zločinu.

Zbog toga postoje terapijski psi, poput Raste. Rasta je 4-godišnji zlatni retriver koji radi u Platte City. Kao terapijski pas, on stoji kraj mladih žrtvi nasilja dok one svjedoče te im omogućuje da ga uhvate za dlaku dok se prisjećaju strašnih sjećanja.

On je upravo primio nagradu od općine zbog toga što je pratio dvije mlade sestre na sudskom slučaju iz siječnja u kojem su sestre svjedočile o seksualnom zlostavljanju kojeg su pretrpjele.

Rastin posao nije samo tješenje, on zapravo povećava šansu da se pravda provede.

Tužitelj Eric Zahnd rekao je kako se terapijski psi koriste diljem zemlje kako bi djeca žrtve mogli nesputano reći istinu.


„Otkrili smo da kada je pas prisutan, bilo da je riječ o pismenom svjedočenju, ili svjedočenju u sudnici, da nam je lakše dobiti istinite informacije o strašnim stvarima koje je dijete prošlo zato što im životinja pomaže da se osjećaju ugodnije“, rekao je Eric.

„Oko toga se radi, o dolasku do istine“, nastavio je. „A to nastojimo na način koji će što manje traumatizirati dijete.“

Nadamo se da će psi poput Raste postati standardna procedura po sudovima diljem zemlje kako bi pomogli mališanima u njihovim svjedočenjima.