Toplije vrijeme neće uništiti koronavirus, tvrde američki znanstvenici
Foto: Unsplash

Američki znanstvenici uputili su pismo Bijeloj kući u kojem tvrde kako se ne čini da će koronavirus nestati dolaskom ljeta, odnosno toplijeg vremena. Podsjetimo, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Donald Trump, tjednima tvrdi da će virus nestati kada postane toplije.

U pismu Bijeloj kući članovi Nacionalne akademije nauka kažu da podaci o tome kako toplije i hladno vrijeme utječu na koronavirus nisu konkretni. Napominju da čak i ako toplije vrijeme utječe na virus, to neće biti u velikoj mjeri budući da je vrlo malo ljudi u svijetu dosad postalo imuno na virus.

– Postoje neki dokazi koji ukazuju na to da se koronavirus može sporije prenositi u okruženjima s višom temperaturom i vlagom. Međutim, s obzirom na globalni nedostatak imuniteta, ovo smanjenje učinkovitosti prijenosa ne može dovesti do značajnog smanjenja širenja bolesti bez pridržavanja strogih mjera – navodi se u pismu.

VIDI OVO: Hoće li ljeto uništiti koronavirus?

U pismu je navedeno da je jedna studija epidemije u Kini pokazala da se virus eksponencijalno širio čak i u uvjetima maksimalne temperature. Svaka zaražena osoba proširila ga je u prosjeku na dvije druge osobe.

– Iako se možemo nadati da će vrijeme doprinijeti usporavanju širenja virusa, ne možemo se osloniti samo na njega. Moramo i dalje primjenjivati ​​socijalno distanciranje i druge mjere za smanjenje prijenosa – kazao je William Schaffner, specijalist za zarazne bolesti na Sveučilištu Vanderbilt za CNN.