Toplotni udar uzrokovao je smrt dvogodišnje djevojčice nakon što je ostavljena u automobilu. Njezina majka sada ima poruku za sve roditelje.

Majka 2-godišnje djevojčice koja je preminula od toplotnog udara nakon što je ostavljena u automobilu, uputila je dirljivo upozorenje drugih roditeljima.

Amerikanka Dawn Peabody izgubila je kćerku Mayu u listopadu 2008. godine.

Kako stručnjaci navode, unutrašnjost automobila može dostići temperaturu od 48 stupnjeva u roku od 10 minuta, a nakon pola sata i preko 56 stupnjeva.

Djevojčica je bila zabavna i vrlo voljena

– Bila je zabavna i jako voljena. Maya je bila druželjubiva. Trčala bi prema ljudima i sve vrijeme ih grlila u restoranima. Stalno sam ju morala podsjećati da ostane sa nama. Ako mogu spriječiti da jedan roditelj, jedna obitelj, jedno dijete ne prolazi kroz muke koje smo moj suprug i ja, onda je to vrijedno ponovnog otvaranja tog ožiljka – rekla je.

VIDI OVO: Dječak (4) je nazvao policiju dok je bio u vrućem automobilu, spasio je sebe i šestero djece

Dawn je izgubila kćerku kada je otišla na posao i ostavila Mayu kod kuće ocem, kao što je to inače činila. U to vrijeme u posjetu su im bili rođaci njenog supruga. Maya je ušla u automobil, ali zbog promjene rutine, svi prisutni su zaboravili na nju.

Kada su shvatili da je ona i dalje u automobilu bilo je prekasno.

– Ljudi misle da je to obično zlostavljanje ili zanemarivanje, ali nije. Većina ovih nesreća je zaista ili nesporazum ili slučajnost.

Toplotni udar je vodeći uzročnik smrtnih slučajeva koji nisu povezani s nesrećama

Toplotni udar je vodeći uzrok smrtnih slučajeva koji nisu povezani s nesrećama, a Dawn želi podsjetiti ostale roditelje da vode računa budući da se ljetni mjeseci bliže.

– Pogledajte prije nego što zaključate automobil. Samo pogledajte na zadnje sjedalo za svaki slučaj. Još jedna preporuka koju dajem jeste da uzmete plišanu igračku kao podsjetnik. Neka stalno stoji naprijed, a kada izađete iz auta s djetetom, stavite igračku na sjedalo.

VIDI OVO: TEŠKA TRAGEDIJA: Beba preminula jer ju je majka ostavila u vrućem automobilu osam sati

Budući da u Arizoni važi zakon po kojem građani mogu razbiti prozor ako u nekom vozilu vide dijete ili životinju u nevolji, Dawn bi voljela da proizvođači automobila razmisle o mjerama koje bi pomogle roditeljima, poput ugradnje posebnih senzora.

– Trenutno mi vozilo može reći da imam malo goriva, da mi isključi zračni jastuk, ali mi neće reći ako ostavim dijete na zadnjem sjedalu. To ništa neće spriječiti smrt mog djeteta – zaključila je.