Transrodnost više nije mentalni poremećaj
Foto: Flickr

Transrodnost se više neće tretirati kao mentalni poremećaj i poremećaj ponašanja, odluka je Svjetske zdravstvene organizacije.

Nova odobrena verzija umjesto toga stavlja pitanje rodne inkongruentnosti pod poglavlje o seksualnom zdravlju.

Stručnjak Svjetske zdravstvene organizacije izjavio je da sada shvaća da transrodnost ne spada u kategoriju mentalnog zdravstvenog stanja.

PROČITAJTE: OD TRANSRODNOG DO TRANSFORMIRANOG OD STRANE BOGA: Bivši transseksualac svjedoči o Bogu koji ga je potpuno promijenio

Međunarodna nevladina organizacija Human Rights Watch kaže da će ova promjena imati “oslobađajući učinak širom svijeta”.

U najnovijem priručniku rodna inkongruencija se definira kao izražena i uporna nesuglasnost između iskusnog spola osobe i dodijeljenog spola. U prethodnoj verziji ovo se smatralo poremećajem rodnog identiteta, u poglavlju pod nazivom mentalni i bihevioralni poremećaji.

“Shvatili smo zapravo da to nije mentalno zdravstveno stanje i definirati ga kao takvo izazivalo je stigmu”, rekao je doktor Lale Say, stručnjak za reproduktivno zdravlje u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, prenosi Klix.