Međunarodna grupa znanstvenika na čelu sa dr Peterom Forsterom sa Sveučilišta u Cambridgeu, tvrdi da postoje tri glave varijante novog koronavirusa – A, B i C, objavljeno je u časopisu Proceeding of the National Academy of Sciences (PNAS).

Do tog zaključka znanstvenici su došli analizom genoma koronavirusa uzetih iz uzoraka 160 pacijenata iz cijelog svijeta u razdoblju između 24. prosinca prošle godine i 4. ožujka ove godine, prenosi britanski Metro.

Varijanta A genetski je najsličnija koronavirusima nađenim kod šišmiša i ljuskavaca. Ta se varijanta smatra “korijenom epidemije Covida-19”, ali nije bila prevladavajuća u Wuhanu, kineskom gradu u kojem se virus prvi put pojavio.

Veliki broj slučajeva koronavirusa varijante A pronađen je kod pacijenata iz SAD-a i Australije.

U Wuhanu je kod pacijenata dominirala varijanta B koronavirusa koji se razvio iz varijante A (mutacijom dva gena).

VIDI OVO: 7 ranih znakova koronavirusa

Varijanta B prevladava kod pacijenata u istočnoj Aziji.

Varijanta C je glavni europski tip koji je prisutan kod ranih bolesnika iz Francuske, Italije, Švedske i Engleske.

Ta varijanta koronavirusa “kći” je varijante B i zapažena je kod pacijenata u Hong Kongu, Južnoj Koreji i Singapuru, odakle se proširila do Europe.

“Većina slučajeva iz Wuhana su B varijanta iz koje se kasnije razvila varijanta C te proširila na početku kroz Singapur”, rekao je Forster za Daily Mail.

Forster smatra da varijanta C nije mutirala, ali naglašava da to ipak treba uzeti s oprezom jer se takvo razmišljanje zasniva na malom uzorku.

Analiza britanskih znanstvenika u PNAS-u također sugerira da je jedan od najranijih proboja virusa SARS-CoV-2 u Italiju došao kroz prvu dokumentiranu njemačku infekciju 27. siječnja da je još jedan rani talijanski put infekcije povezan s klasterom pacijenata u Singapuru.

VIDI OVO: Što se događa s tijelom kad u njega uđe koronavirus?

Dok je varijanta C dominirala u Europi prvih tjedana širenja širenja Covida-19, novije analize Forsterova tima pokazuju da se Starim kontinentom sada sve brže širi varijanta B.

Forsterov tim analizirao je 1.000 uzoraka uzetih do kraja ožujka, ali ta studija još nije prošla recenziju.

Preliminarni rezultati ukazuju na to da varijanta B koronavirusa sada dominira u Velikoj Britaniji, Švicarskoj, Njemačkoj, Francuskoj, Belgiji i Nizozemskoj.