Trump je na izvanrednoj konferenciji za novinare objavio veliko otkriće o koronavirusu, a nazvao ga je povijesnom prekretnicom u borbi protiv te bolesti. Američka Agencija za lijekove i hranu autorizirala je terapiju konvalescentnom plazmom.

“Ovo je stvarno povijesni dan. Radi se o moćnoj terapiji koja omogućava transfuziju vrlo jakih antitijela iz krvi oporavljenih pacijenata kako bi pomogli pacijentima koji se bore s infekcijom. Rezultati pokazuju da je to liječenje izuzetno uspješno”, rekao je Trump na press konferenciji i pozvao ljude koji su se oporavili od COVID-19 da doniraju svoju krv, prenosi Jutarnji.

Terapija je isprobana na 70.000 pacijenata

Znanstvenici su već ranije rekli kako se tu ne radi o nikakvoj revolucionarnoj metodi, već o terapiji koja je već iskušana na 70.000 pacijenata. Doduše, dodaju da ta takva terapija ima jako dobrih strana, ali da se ne radi o nikakvoj prijelomnoj točki borbe protiv virusa. Upozoravaju da je još uvijek puno nepoznatih stvari o liječenju konvalescentnom plazmom i prije svega – ne znaju je li djelotvorna.

VIDI OVO: 7 ranih znakova koronavirusa

“Ovo smo dugo vremena tražili i ova terapija će spasiti mnoge živote. Samo ću reći da smanjuje smrtnost za čak 35 posto, a već se 100.000 ljudi prijavilo da doniraju svoju krv”, dodao je Trump.

Trump se zahvalio donatorima

On je zahvalio donatorima i nagovijestio da će javnost ubrzo čuti i za cjepivo.

“Trenutno se bavimo uklanjanjem nepotrebnih prepreka”, ustvrdio je američki predsjednik.

Kada su novinari suočili Trumpa s riječima znanstvenika da to nije nikakva prekretnica, Trump se jednostavno povukao, tako da je cijela konferencija trajala samo sedam minuta.

O metodi konvalescentne plazme i ranije se govorilo, pa čak je i savjetnik Bijele kuće Anthony Fauci bio sumnjičav po tom pitanju, a Trump je bio izrazito ljut na Agenciju za hranu i lijekove što je odgađala dozvolu za korištenje te metode.