Broj tumora na mozgu u Engleskoj se udvostručio: Znanstvenici upozoravaju da su krivi mobiteli

tumor na mozgu mobiteli
Foto: Unsplash

Broj tumora na mozgu u Engleskoj se u posljednjih nekoliko desetljeća udvostručio. Znanstvenici upozoravaju kako je moguće da su krivi mobiteli.

Stopa oboljelih od malignih tumora mozga više se nego udvostručila u Engleskoj u posljednjih nekoliko desetljeća. Znanstvenici upozoravaju da su mogući razlog mobiteli, prenosi CNN

Stopa glioblastoma između 1995. i 2015. godine u Engleskoj se popela s 2,4 na pet oboljenja na 100.000 ljudi. To su pokazali rezultati istraživanja objavljenog ovaj tjedan u časopisu “Journal of Environmental and Public Health“. 

PROČITAJTE: Dobio je tumor na mozgu od mobitela? Nije mu bilo spasa

Analiza podataka u istraživanju ne daje podatke o uzrocima porasta broja slučajeva raka mozga, no istraživači smatraju da su za porast krivi čimbenici životnog stila. 

Jedan od njih je upotreba mobilnih uređaja. Moguća veza između upotrebe mobitela te tumora mozga ili promjena u mozgu ustanovljena je i u prijašnjim istraživanjima.

PROČITAJTE: Američka pedijatrica: Roditelji, evo zašto trebate zabraniti mobitele djeci mlađoj od 12 godina

“Istraživački rad ne bavi se mobitelima (…) no čini se kao da su mobiteli zapravo najizgledniji uzrok”, izjavio je voditelj istraživanja Alasdair Philips. Znanstvenici sumnjaju na mobitele jer se tumori obično nalaze u područjima čeonog i sljepoočnog režnja, pokraj ušiju i čela.

Pročitajte cijeli članak